Fördelarna med att kunna grunderna i matte

Skribent: | Publicerat i Utbildning

Många tycker det är svårt med matten i skolan. En del väntar så länge som möjlig med att plugga, ibland ända tills det är dags för prov. Andra hoppar över delar och tror att det räcker att träna på det som med störst sannolikhet kommer på provet. För det mesta behöver man inte heller kunna allt för att klara testen i skolan. Men sanningen är den att ju bättre man kan den tidiga matematiken desto enklare får man att lära sig det som kommer senare.

För inom matten så bygger nästan all kunskap på det man lärt sig tidigare. Behärskar man till exempel inte de fyra räknesätten till fullo så slösar man värdefull tid varje gång man ska lösa ett mer avancerat problem. Istället för att fokusera på det man ska lära sig måste man då repetera tidigare moment bara för att man slarvat när man egentligen skulle ha lärt sig det.

Som tur är finns det massor av bra sidor på nätet där man kan bättra på sina grundläggande mattekunskaper. För att lära sig multiplikationstabellen på nätet så kan man till exempel testa följande sidor:

Där har man möjlighet att träna på att räkna multiplikation i huvudet så mycket man vill och helt utan kostnad. Det lönar sig aldrig att ta genvägar inom detta ämne och hoppa över tråkiga delar. Man gör sig bara en björntjänst och får det ännu jobbigare längre fram när varken kan det gamla eller det nya som läraren går igenom.

Matematik skiljer sig från andra ämnen på den punkten. Inom ämnet geografi har man till exempel inga problem att lära sig länderna i Syd Amerika bara för att man har dåliga kunskaper om länderna i Europa. Tyvärr är det inte på samma sätt med matte. Kan man inte addition, subtraktion, multiplikation och division så får man det svårt att lära sig hur man till exempel löser en ekvation.

Så kan jag ge ett enda råd om hur man blir bra på matte så är det att aldrig slarva med något. Hur oanvändbart det än må verka att den tidpunkten. All tid man lägger ner på att lära sig grunderna inom matematiken har man igen när man senare ska lära sig mer avancerade delar. Inlärningen kommer att gå mycket snabbare då och man har igen den extra tid man la tidigare på att plugga detta roliga ämne. För det är ett roligt ämne, bara man tar sig tid att förstå hur allt hänger ihop.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 4 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.