Industriservice – framtagning av avancerade metallkomponenter

Skribent: | Publicerat i Övrigt

Man får verkligen säga att Sverige ligger i framkant vad gäller industriservice och produktion av avancerade komponenter. Inom metallbearbetningen så har cnc-tekniken lett till stora framsteg vad gäller produktionen av detaljer som ska användas inom industri och näringsliv. Idag är arbetet på verkstäder, som tar fram komponenter av plast och metall, till stor del förlagd till datorstyrda maskiner som gör det möjligt at erbjuda en större volym av detaljer som håller en hög precision.

Första mötet

När man som kund vänder sig till ett företag som kan erbjuda industriservice så kanske man är medveten om det resultat man eftersöker men inte om hur man kan nå detta mål. Numera så finns det så många alternativ till framställning av metallkomponenter att man som kund har många val. Beroende på den typ av plåt man väljer att jobba med samt framställningsteknik så kan man pressa priset avsevärt. I och med att plåten redan är förbehandlad för att stå emot rost och slitage så kan man efter svarvning eller pressning ha en färdig komponent som är redo för montering.

Vid det första mötet så kan man ta med sig en ritning eller prototyp för att sedan diskutera material och framställningsprocess med en säljare som ska ha god inblick i alla delar av processen. Numera så finns det cnc-styrda maskiner som kan svarva fram färdiga metalldetaljer som är precisa och redo att användas. Det gäller dock att man planerar noga så att man har kommit överens om rätt dimensioner och nödvändigt efterarbete från start.

En eller tusen komponenter

Större industriproduktioner kan kräva stora volymer av detaljer. Bra verkstäder som erbjuder flexibel industriservice kan jobba både manuellt och automatiskt för att möta krav och behov av snabba leveranser. Då man kan få samma fördelaktiga priser för ett exemplar som för tusen så blir det lätt att samarbeta och lägga ut olika projekt på ett och samma företag. När gedigen kunskap möter rätt hantering av modern teknik så får man just denna flexibilitet där varje kund upplever att varje projekt hanteras utifrån de faktiska förutsättningar som föreligger.  I vissa fall så räcker det att mata in plåten i svarven och sedan packa de färdiga detaljerna medan andra projekt kräver ett visst efterarbete som kan innebära svetsning, ytbehandling, och montering.

Renovering av befintliga maskiner

Man ska även kunna få hjälp med renovering av befintliga maskiner och verktyg. Det är ju inte alltid så att ett verktyg måste bytas ut för att maskinen ska förbli användbar. Modern industriservice gör det möjligt att bedöma när det är dags att skrota delarna i en maskin och när man kan renovera och reparera och fortfarande uppnå samma precision och resultat. Nya tekniker för svarvning bygger fortfarande på att man drar nytta av roterande rörelsemoment men samtidigt har man lyckats öka varvantal vilket lett till stora besparingar vad gäller slitage av verktyg och delar i maskiner. Med modern metallbearbetning så kan man ju även ha behov av att renovera och korrigera maskiner där man använder sig av laser och vatten för beskärning. Detta måste då kunna göras på plats eftersom man inte kan transportera gigantiska maskiner för att justera en mindre detalj.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 8 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Additional Articles From ‘Övrigt’