Kommer klockan att ersätta mobilen?

Skribent: | Publicerat i Mobiltelefoner

Igår presenterade Samsung sin nya digtalklocka. Galaxy Smartwatch. Produkten, som är den senaste inom digitala hjälp- och kommunikationsmedel, anses vara embryot till en ny marknad, åtminstone om man frågar Samsungs talesperson.

Det är tills viss del svårt att se ett mönster inom den digitala utvecklingen. Ett tag så skulle mobiltelefonerna vara så små och så lätta som möjligt. Sedan kom iPhone och andra Smartphones där både vikten och storleken på skärmen ökade igen. Därefter har en mängd olika läsplattor i en rad olika storlekar nått ut till konsumenten. Relativt nyligen lanserades iPad mini och liknande produkter från andra märken, dvs. ett mellanting mellan en telefon och en läsplatta. Undersökningar visar att dessa produkter i relativt stor utsträckning börjat ersätta både Smartphonen och läsplattan.

Nu när Samsung presenterar sin Smartwatch går man återigen från stort till litet. Klockan är ju dock inte tänkt att ersätta läsplattor, men frågan är om den i vissa sammanhang kan konkurrera ut mobilen. Ett tänkbart scenario är att de snart går att ringa även från Smartwatchen, utan att ha telefonen i närheten. De personer som i dagsläget är ute och tränar och motionerar med sin Smartphone, kommer då eventuellt lämna telefonen hemma för att istället bära sitt kommunikationsmedel på handleden.

Om detta scenario sker kommer det sannolikt leda till att en ny marknad även för mobilabonnemang, alternativ Smartwatch-abonnemang, uppstår. Antingen kommer mobilabonnemanget att kunna nyttjas också från en kompletterande Smartwatch, eller så kommer man kunna köpa fria abonnemang endast till klockan. Hur det blir återstår att se.

Här finns det i alla fall utrymme för telefonoperatörerna att erbjuda nya tjänster. Framtiden inom abonnemangserbjudande visar dock att abonnemang för TV:n, datorn och telefonen kommer att bakas ihop så att konsumenten kan köpa samtliga tjänster till ett bättre pris, på ett enklare vis från en och samma operatör. Om det blir så att Smartwatchen i framtiden kommer att kräva ett enskilt abonnemang är det sannolikt att detta också bakas ihop tillsammans i de övriga paketen.

Som konsument kan det vara klokt att under överskådlig tid använda jämförelstjänster på nätet för att jämföra mobilabonnemang, och andra abonnemang, om denne önskar att hushålla med resurserna för att hålla kostnaderna nere. Ju fler abonnemang och tjänster som operatörer och andra företag erbjuder, desto mer pengar finns det att spara för konsumenten. Att tillhanda både en dator, läsplatta, mobiltelefon och Smartwatch kan nämligen bli dyrt för hushållskassan om konsumenten inte tar medvetna beslut.

Den digitala utvecklingen fortsätter revolutionera världen. Förhoppningsvis blir jorden och mänskligheten den stora vinnaren.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.