Så rengör du datorn invändigt

Skribent: | Publicerat i Hårdvara

Damm inuti datorn kan leda till att datorn får försämrad prestanda, eller i värsta fall att komponenter går sönder. Om din dator har börjat låta mycket eller om du ser mycket damm på fläktarna, kan det vara dags att rengöra den invändigt.

Börja med att hämta alla nödvändiga verktyg. Du måste ha en skruvmejsel för att öppna upp datorlådan samt en burk med tryckluft. En dammsugare kan behövas för att städa upp runt datorn efteråt, men använd aldrig en dammsugare eller dammvippa inuti datorn. Dessa kan generera statisk elektricitet och förstöra datorns komponenter.

Stäng av datorn och dra ut alla sladdar. De flesta datorer har även en strömbrytare på baksidan av chassit, vid nätaggregatet. De flesta tänker inte på denna, men stäng av den också för säkerhetsskull. Lämna inga kablar inkopplade i datorn medan du rengör den, framför allt inte de till nätaggregatet och skärmen.

Flytta datorn till en lämplig plats där du kan rengöra den. Om du inte har rengjort den på länge kan den innehålla väldigt mycket damm, så välj en plats med bra ventilation. Att rengöra datorn utomhus kan vara en bra idé och kan spara mycket tid eftersom du inte behöver städa upp efteråt.

Efter att du skruvat loss och lyft av sidorna på datorlådan kan du börja rengöra den genom att blåsa in luft i datorn. Några saker att tänka på:

  • Håll alltid tryckluftsburken upprätt. Om du håller den upp och ner eller på sidan kan det komma ut vätska, vilket kan förstöra datorns komponenter när du sätter på den igen.
  • Luften från en tryckluftsburk är väldigt kall. Håll den på ett visst avstånd från datorn för att inte skada komponenterna.
  • Rör aldrig vid datorns komponenter med dina händer då detta kan orsaka en statisk urladdning. Om du måste röra vid komponenterna med händerna, jorda dig själv först genom att ta i till exempel diskbänken eller ett element.
  • Det kan blåsa upp mycket damm, försök att inte andas in det. Det kan vara en bra idé att använda någon typ av munskydd.

Var speciellt noggrann med att rengöra fläkten på processorns kylfläns. Kylflänsen sitter över processorn och är den detaljen av metall som sticker upp från moderkortet. Om denna fläkten inte fungerar är det stor risk att processorn överhettas, vilket leder till försämrad prestanda och att datorn hänger sig ofta.

När du är klar är det bara att skruva fast sidorna på datorn igen och koppla in alla kablar. Nu kommer datorn förhoppningsvis låta mindre eftersom fläktarna inte behöver arbeta lika hårt för att kyla datorn. Att komponenterna får tillräckligt med kylning kommer även att förlänga livsländen på dem.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 2 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.