Ta dig i kragen och teckna en pensionsförsäkring

Skribent: | Publicerat i Försäkringar

Naturligtvis skall man försöka leva i nuet och ”fånga dagen”, men för den skull så behöver man inte vara dumdristig och inte planera för framtiden överhuvudtaget. Isåfall så gör man sig bara en otjänst, eftersom det nog inte är så många som önskar leva på existensminimum, den dagen när man tar klivet från arbetsmarknaden och in i pensionsåldern. Men det här med pension, pensionssparande och pensionsförsäkring är nog en relativt komplex historia för många, eftersom det finns en hel del olika typer av pensionssparande och pensionsförsäkringar.

För det första så har vi ju det här med allmän pension. Detta är en pensionstyp som alla i samhället får del av och denna pension finansieras av skattemedel. Den myndighet som fått förtroendet att administrera den allmänna pensionen är Pensionsmyndigheten. Om du har ytterligare frågor just kring den allmänna pensionen så är det enklast om du tar direktkontakt med Pensionsmyndighetens kundservice.

Utöver allmänna pension så får många något som heter tjänstepension. Denna typ av pension finansieras av arbetsgivaren och villkoren och storleken på denna pension beror på inom vilken bransch man jobbar. Arbetsmarknadens parter inom respektive bransch har gjort upp om hur den allmänna pensionen skall se ut i respektive bransch. Vidare så kan man utöka sin pension ytterligare genom att köpa en privat pensionsförsäkring. Det finns minst tio banker och försäkringsbolag som erbjuder privata pensionsförsäkringar och villkoren kan se väldigt olika ut. Exempelvis så finns det så kallade traditionellt förvaltade pensionsförsärkingar som har en låg ”riskfaktor” och som kan garantera en viss pensionsutbetalning. Utöver dessa så finns även fondförsäkringar som innebär att pensionspengarna förvaltas i olika fonder och värdepapper för att på så vis försöka få kapitalet att öka. Det finns dock inga garantier för detta utan fonderna kan även gå ner i värde, vilket innebär att fondförsärkingar ofta har en högre riskfaktor än traditionellt förvaltade pensionsförsäkringar. För att veta vad man skall välja så kan det vara klokt att ta hjälp av en kunnig försäkringsmäklare som kan guida dig rätt i djungeln av pensionsförsäkringar. När man tar hjälp av mäklare så är det dock viktigt att fråga vad mäklaren får i provision, så att denne inte lägger in några ”dolda avgifter” eller liknande som kan göra pensionsförsäkringen onödigt dyr. Mäklaren har också skyldighet att visa upp vad denne får i provision och liknande, så det är lika bra att fråga denne. Det är också viktigt att mäklaren gör en genomgående behovsanalys, för att ta reda på hur vilken risknivå du är ute efter.

Vi hoppas att du lärt dig lite mer om pensionsförsäkring och att du fått upp intresset för att lära dig ännu mer. Om du söker ytterligare information om pensionsförsäkring så kan vi rekommendera sajten Pensionsförsäkring.info till dig.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 5 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.