Gör LCHF-bröd trots äggallergi

Skribent: | Publicerat i Mat & Dryck

Bara för att man är allergisk mot ägg behöver man inte leva utan ett lågkolhydratsbröd som både smakar gott och är bra för hälsan. Genom att använda produkter som pofiber och fiberhusk kan man göra goda bröd som varken är torra eller smular sönder så fort man biter i dem, utan att använda några ägg överhuvudtaget. Bröd utan ägg innehåller förstås inte lika mycket protein som ”vanliga” bröd, men genom att äta sina smörgåsar med en bit skinka eller någon annan typ av kött så kan man ändå få en mättande macka att äta till frukost eller som ett mellanmål.

Att vara allergisk mot ägg är inte särskilt vanligt bland vuxna personer. Bland barn är det desto vanligare i och med att cirka en och en halv procent av alla barn drabbas av det under sina första levnadsår. För många barn försvinner dock allergin innan de har fyllt sex år vilket gör att de som vuxna inte har några problem alls med att äta ägg och äggprodukter. Vissa tvingas dock att leva med sin äggallergi hela livet, vilket gör att man är tvungen att undvika vissa vanliga maträtter. Allergin orsakas av att kroppen är överkänslig mot de protein som finns i äggvitorna i äggen. Man kan antingen vara överkänslig mot ett av äggviteproteinerna eller mot flera av dem. Ont i magen, diarré, kräkningar och eksem är vanliga symptom för äggallergi. Är man väldigt känslig kan man även få mer allvarliga symptom som astma och livshotande anafylaktiska reaktioner som drabbar andningen.

Är man allergisk mot är det viktigt att hålla koll på vilka livsmedel och produkter som man inte kan äta. Det kan vara lite svårt om man inte har som vana att läsa innehållsförteckningen när man handlar nya varor, men gör man det brukar det inte vara särskilt svårt att hitta rätt. Bröd och bakverk innehåller oftast ägg som jäsmedel och bindemedel, men även pasta, majonäs och glass innehåller i regel också ägg som ingrediens. Dessutom finns det många produkter som innehåller ägg i någon kemiskt bearbetad form. Dessa kemiska former av äggextrakt heter dock oftast något med suffixet ”ägg”, till exempel äggalbumin och ägglobulin. Men det finns undantag, som med konserveringsmedlet lysozym med E-numret E1105 som inte bör ätas av äggallergiker.

Recept på lågkolhydratsbröd utan ägg går att hitta på www.lchf-brod.net. På den hemsidan kan man också hitta flera artiklar och recept på andra typer av LCHF-bröd samt information om lågkolhydratskost i allmänhet.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 5 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.