Lyckas med matlagning – välj rätt stekpanna

Skribent: | Publicerat i Mat & Dryck

Om du är intresserad av matlagning och tycker om att laga mat är du säkert redan medveten om hur viktigt det är med bra stekpannor. Att laga mat med en stekpanna där maten bränner fast är verkligen ingen höjdare. Det är bra att vara påläst när det är dags att köpa nya stekpannor – för om du väljer rätt stekpanna finns det både pengar och energi att spara.

Det finns flera olika typer av stekpannor att köpa och dessutom i flera olika material. Idag är teflonpannan förmodligen det vanligaste valet. En stekpanna med en yta av teflon är bra eftersom ingen mat kan bränna fast i den här typen av stekpannor – så länge ytan är oskadad. Teflonbeläggningen är dock väldigt känslig och därför bör man aldrig använda köksredskap i metall i en teflonpanna. Det är också viktigt att vara varsam när man diskar stekpannan och att aldrig förvara den i diskhon eftersom bestick, glas eller annat i hårt material riskerar att hamna i stekpannan och skada dess yta. Så fort ytan är skadad bränner maten fast och då vet man att det är dags att köpa nya stekpannor.

Man kan också köpa stekpannor i aluminium med en non stick beläggning. Denna har samma svagheter som teflonpannan – ytan är mycket känslig för repor och andra påfrestningar. Aluminiumpannor med non stick beläggning och teflonpannor får inte överhettas eftersom även detta kan skada beläggningen i stekpannan vilket får all mat att bränna fast.

Gjutjärnspannor är ett alternativ till stekpannor med non stick och teflon. Förr var i princip alla stekpannor gjorda i gjutjärn. Fördelen är tåligheten – en stekpanna i gjutjärn har en mycket lång livstid. En annan fördel med gjutjärnspannor är att de ger ifrån sig lite järn när man lagar mat i dem vilket gör maten mer järnrik vilket är perfekt framför allt för kvinnor i barnafödande ålder som ofta har lite låga järnvärden i blodet. En stekpanna i gjutjärn skadas inte heller om den överhettas vilket är bra när man snabbt vill tillaga vissa typer av kött som kräver en hög värme.

Som jag ser det finns det en enda nackdel med stekpannor i gjutjärn och det är att maten lättare bränner fast då dessa stekpannor saknar non stick eller teflonbehandlad yta – vilket ju också är det som bidrar till gjutjärnspannans styrka. En hel del mat kan självklart lagas ändå – med lite extra smör eller olja i pannan och koll på temperatuderna för matens skull. Om du steker kött eller friterar är stekpannor i gjutjärn oslagbara.

Om du vill göra det lätt för dig att lyckas med matlagningen tycker jag att du ska satsa på en gjutjärnspanna och minst en stekpanna med yta av non stick eller teflon så att du alltid kan utgå ifrån den mat du ska laga när du väljer stekpanna.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Additional Articles From ‘Mat & Dryck’