Välj rätt protein

Skribent: | Publicerat i Viktminskning

Proteiner finns över allt i alla djur och växter. Proteiner är en del av livet eller rättare sagt protein är livet. Proteinets minsta beståndsdel är en aminosyra. Det finns många olika typer av aminosyror och olika kombinationer av aminosyror ger olika typer av protein. Man skulle kunna säga att aminosyror är proteinets DNA. Man tror att livet började med aminosyror och det finns ingenting som talar emot det idag.

Många som tränar eller bara vill leva lite hälsosammare – protein är en viktig komponent av vår kost. Det är ganska enkelt och bara tänka protein som i kött men det finns många olika typer av kött – kött, fisk, fågel och det finns protein i många baljeväxter (ärtor, bönor och linser). Men också protein i mjölkprodukter.

Välja rätt proteinpulver

När man ska köpa proteinpulver och proteintillskott så möts man av många olika typer av proteinpulver och valet av proteinpulver styrs av just varifrån råvaran kommer. Det finns proteiner som gör oss mätta länge och det finns proteiner som gör oss starkare.

Är målet att gå ned i vikt eller bli mätt länge så är ett kasein protein ett bra förslag. Kasein protein är ett proteinpulver som görs av rester från osttillverkning. Är man laktos känslig kan man tåla kasein protein men är man känslig mot mjölkprotein är inte kasein protein att rekommendera eftersom mjölkprotein är stommen i kasein protein. På engelska stavs kasein protein casein protein – ordet kasein kommer från nederländskans kaas som betyder ost.

Tränar man hårt kan man behöva något som heter whey protein som också är en rest av ostproduktion men whey protein är en betydligt högre halt med rent protein och whey protein är snabbverkande och stimulerar muskeltillväxt. Detta gör whey protein till populärt bland de som tränar hårt och vill öka muskelmassan.

Proteinpulver och viktminskning

Att proteiner hjälper dig att gå ned i vikt råder ingen tvekan om, speciellt om du slutar äta enkla kolhydratstyper som bland annat finns i vitt mjöl. Vitt mjöl hittar vi över allt – i bröd, pasta. Byt ut frukostmackan mot en proteindrink och ät en sallad till. Salladen innehåller mycket vätska och efter natten är man ofta lite uttorkad. Kombinationen kommer göra dig piggare än en kaffe och macka och energin räcker längre.

Försök att byta ut pasta, ris, potatis mot grönsaker, helst bladiga grönsaker. Sluta att äta smörgåsar utan satsa på att ta en proteindrink som mellanmål. Du kommer känna dig mer engergirik än på din gamla mat. Använd den energin till en långpromenad eller jogga en sväng. Att gå ned i vikt handlar inte om att gå ned i vikt utan om att bryta ett mönster med ständigt ökande vikt och byta livsstil.

Balans på proteiner

Precis som med allt annat i livet så är balans viktigt när det kommer till konsumtion av protein – att bara äta protein gör att vi svälter ihjäl, det kallas för kaninsvälten. Kaninjägare i Kanada som bara åt kött svalt faktiskt ihjäl. Äter vi inga proteiner alls så avstannar flera viktiga funktioner i kroppen som gör att vi dör. Proteiner är livet men kanske inte hela livet – allt om proteiner kan du läsa hos Kosttillskott-Online.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 8 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Additional Articles From ‘Viktminskning’