Vilken typ av fäste för pannlampor är bäst?

Skribent: | Publicerat i Sport & Fritid

En pannlampa sitter en bit upp på pannan där den kan belysa mörka utrymmen på ett smidigt sätt. Tanken med pannlampor är förstås att man ska få fria händer vilket kan behövas i många olika situationer som när man sportar eller jobbar i trånga miljöer där händerna ska komma åt verktyg och annat. För att pannlampan ska sitta på bra så måste den ha fästen som gör det lätt att sätta på lampan och att få den att sitta kvar trots att man springer eller rör häftigt på sig. Det finns lite olika fästen för den här typen av lampor och man ska välja den typ som passar bäst för ändamålet.

Fästen och remmar

De vanligaste pannlamporna har antingen en enkel rem som löper runt huvudet och som träs över huvudet utan att man måste öppna något spänne, eller så har man samma typ av anordning som inkluderar en tredje rem som löper över huvudet för att motverka glideffekt. Den här extra remmen kan ha ett eller flera spännen som gör det möjligt att fästa den och justera till rätt storlek. För att välja rätt så måste du betänka vad pannlampan ska användas till. Vid löpning så är det skönt att ha något som sitter på bra medan andra aktiviteter kanske inte kräver mer än en enklare gummirem. Ta en titt på det som erbjuds innan du beslutar dig för en viss typ av lampa.

Material på remmarna

Materialet på remmarna och banden är också av vikt. För det mesta så handlar det om gummi och plast eftersom man vill få stretch effekt. Det här liknar det man ser på skidglasögon som också behöver vara enkla att ta av och på. Med pannlampan så måste man dock få en annan typ av passform eftersom den sitter längre upp på huvudet. Om du ska ha lampan ovanpå en mössa eller hatt så är det viktigt att bandet inte kommer att glida av för att det är för halt. Välj en räfflad variant som kommer att sitta på väl även mot andra plast- och tygmaterial.

För fumliga händer

När man ska justera lampan med handskar eller händer som är lite fumliga så får detta inte blir för svårt. Om du måste ta av dig pannlampan för att dra åt den runt huvudet så spiller det tid. Vid en joggingrunda så ska det vara enkelt nog att med en hand fixa en rem som inte sitter som den ska. Det här kanske kräver att du är väl insatt i hur remmarna och banden fungerar men det får aldrig bli så avancerat att du inte klarar av att korrigera position på ett snabbt och lätt sätt. Om du vet att du är dålig på att ordna med spännen och remmar så är det bäst att satsa på en enklare variant som inte går att justera i alltför många riktningar.

Motverka glidning

Glidning kan man motverka genom ett material som inte är halt eller med ett extra band som går över huvudet. Många upplever att det sistnämnda är bäst för att man då får en adderad balans. Detta särskilt när man har lampor fram och bak. Ska man till exempel ge sig ut och springa så kan man behöva ett varningsljus baktill och det här kan balanseras på ett bra sätt av remmen som går över huvudet. Tänk dock på att remmar som ska motverka glidning måste vara bekväma och enkla att justera så att man inte får en extra flärp som bara hänger och slänger på huvudet. Materialet i banden kommer att suga till sig fukt som kommer från dig eller fuktighet utomhus. Det här ska inte leda till att banden flyttar på sig samtidigt som du inte ska behöva spänna pannlampan för hårt för att svett och regn leder till halka.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 8 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Additional Articles From ‘Sport & Fritid’