Amerikanska medborgare måste ha Visum för att åka till Sverige

Skribent: | Publicerat i Tips & Guider

I de tillfällen man ska ut och resa utanför Europa är det betydligt mer att tänka på än om resan håller sig innanför unionens gränser. De flesta länder i Europa har samma valuta (Euro), kräver ingen speciell vaccinering samt ingår i Schengenavtalet. Det sista betyder att man inte behöver lägga ut extra tid och pengar på att ansöka om visum och ta visumbild.

För amerikanarna är det däremot tvärtom. De har ingen union som underlättar resandet så visum är en del av deras resa nästan oavsett var de ska åka.

Måste ha visum

De som inte är EU/EES-medborgare behöver till största sannolikhet visum om de ska resa från USA och landa i Sverige. Ett visum kan ses som ett slags tillstånd att komma in och vara i landet men detta endast under begränsad tid. Får man visum till Sverige är detta acceptabelt att använda i hela Schengenområdet vilket gör att de flesta Europeiska länderna kan besökas. Däremot ska man alltid söka visum i det land som är det huvudsakliga målet för resan. När man fyller i en Visumansökan ska man skriva i personuppgifter, orsak till att landet besöks samt lämna in en visumbild på sig själv

Visumbild

En visumbild kan tas med egen kamera, i en fotoautomat eller i en fotobutik. Oavsett vilket sätt man väljer bör man kontrollerat mycket noggrant vilka krav som ställs på bilden. Det kan var allt från fotoformat till hur ansiktet ska vara vridet. De som en gång tagit en visumbild för att skaffa visum till ett annat land bör även vara medveten om att kraven varierar kraftigt mellan olika länder. En visumbild som är okej till ett land behöver därför inte vara okej att använda till ett annat. De som ska resa från USA till Sverige rekommenderas därför att först kontakta Svenska ambassaden för att få veta exakt vilka regler som gäller kring visumbilden.

Orsak

Vilken orsak man fyller i visumansökan avgör också om man får visum eller inte. Några exempel på acceptabla orsaker är att hälsa på vänner/släkt, jobba, turista eller göra affärsbesök. Är tanken att stanna i landet längre än 90 dagar bör man även ange detta eftersom man då med fördel istället ska skaffa ett tillfälligt uppehållstillstånd som gäller för besök i landet eller ett nationellt visum.

Ett uppehållstillstånd för besök ansöks direkt till migrationsverket vilket gör att tiden för att bearbeta ärendet är betydligt längre än om man ansöker om ett vanligt visum.

Så oavsett om du är amerikan och ska åka till Sverige eller svensk och ska åka utanför Schengen så är det två saker man framförallt ska tänka på när det gäller visum. Kontrollera vilka krav som gäller för en acceptabel visumbild samt fundera i förväg ut hur länge du ska stanna.

 

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.