Tio sevärdheter i New York

Skribent: | Publicerat i Resmål

Empire State Building. Den mest kända byggnaden i New Yorks skyline. Byggdes under depressionen på bara 410 dagar (med hjälp av sju miljoner arbetstimmar) till en kostnad av 41 miljoner dollar. Utsikten över den stora staden från Empire State Building är helt fantastisk, men var förberedd på att få en köa ett tag till observationsdäcken på 86:e och 102:a våningen. Att komma hit mycket tidigt eller mycket sent kan vara en bra idé för att undvika långa köer.

Museum of Modern Art. Ett av New Yorks mest populära museer, grundat 1929 och hem till över 100.000 moderna konstverk av konstnärer såsom Pollock, Picasso, Cezanne, Matisse, Rothko, och många fler. Museets fokus är de kreativa idéer som uppstod i slutet av 1800-talet fram till de som dominerar idag. Det är lätt att gå vilse i det stora utbudet av konst. Om du vill planera i förväg går det att ladda hem en guide över museets våningsplan samt besöksguider (som finns tillgängliga på flera olika språk).

Rockefeller Center. Nio år tog det för 70.000 arbetare att bygga detta byggnadskomplex mitt under depressionen på 1930-talet. Rockefeller center är namngivet efter John D Rockefeller, Jr. och var det första projekt att kombinera detaljhandel, underhållning och kontorslokaler, i vad som ofta kallas ”en stad i staden”. Komplexet består av 19 byggnader och flera utomhusanläggningar, bland annat en stor skridskobana. Den gigantiska julgranen som sätts upp varje år är kanske det mest kända inslaget. En tradition från 1930-talet då byggnadsarbetarna satte upp en liten julgran på arbetsplatsen.

Lincoln Center. Ett kulturcentrum på Manhattan med ett dussin kulturinstitutioner, där du kan uppleva bland annat teater, klassisk musik, opera och balett. Om du är det minsta intresserad av kultur är detta en plats som måste ses.

Frihetsgudinnan. Antagligen den mest kända statyn i världen. Frihetsgudinnan är en symbol för frihet och har skapats av 31 ton koppar, och är 93 meter hög från marken till facklans spets. Statyn skapades för att fira hundraårsjubileet av självständighetsförklaringen av skulptören Frédéric-Auguste Bartholdi. Artisten tillbringade den mesta av sin tid under 20 år för att göra sin dröm om detta monument till verklighet.

Brooklyn Bridge. Världens första hängbro i stål designades av John Roebling och öppnades 1883, fjorton år efter att man börjat bygga den. Längs gångvägen över bron får man en fantastisk utsikt över nedre delen av Manhattan.

Bronx Zoo. Landets äldsta och största zoo motiverar lätt en resa med tunnelbanan till Bronx. Djurparken har ungefär två miljoner besökare per år och ligger på ett drygt kvadratkilometer stort område. Parken är hem till 4000 djur och har olika områden som återskapar miljöer från hela världen, till exempel asiatiska regnskogar, Himalayas berg och afrikanska slätter.

Ellis Island. Ön fungerade som New Yorks främsta invandringsstation mellan 1892 och 1954, då det passerade så mycket som 12.000 personer per dag här från länder som England, Irland, Österrike och Tyskland. Nu kan alla som besöker ön få uppleva en något modernare version av erfarenheten tack vare det imponerande museet i byggnaden på ön. Museet öppnades igen 1990 efter att ha renoverats för 160 miljoner dollar och låter nu besökare utforska öns historia genom ett antal interaktiva utställningar.

Chelsea Market. En före detta fabrik som omvandlats till en 250 meter lång mötesplats för alla som gillar god mat. Här finns ett dussintal mataffärer med olika inriktning, samt flera restauranger.

Central Park. En grön, öppen yta på 340 hektar i mitten av Manhattan. Den enorma parken skapades på 1860- och 70-talet av Frederick Law Olmsted och Calvert Vaux och var tänkt att vara en fritidsplats för alla New York-bor, oavsett hudfärg, klass eller religion. Idag är den fortfarande en av stadens mest populära attraktioner.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.