Vinterns högtider

Skribent: | Publicerat i Familj & Relationer

Visst är det härligt med all julmat, julgodis, julmusik och julpynt i massor – jag tycker verkligen att julen är helt fantastisk och det går ofta lite över styr med allt pyntande, bakande och fixande inför julafton. Jag vill att allt ska vara perfekt och julpyntat hemma från första advent och över jul – men av någon anledning är jag otroligt trött på julen när annandagen passerat och vi landat i mellandagarna. Ofta så trött på jul att julgranen åker ut redan i mellandagarna, tomtarna lika så medan ljusstakar och julstjärnor får stå framme ett tag till.

När julen är över och julgranen åkt ut är det nämligen dags att börja preppa inför nästa härliga högtid: det är dags för nyårsfest. För det är inte så att jag är trött på festligheterna bara för att julen är över, tvärt om brukar jag vara väldigt pepp på just nyårsfest. Nyår är för mig något helt annat än jul. Julen är mysig och intim, då umgås vi med våra närmaste, äter mängder av god mat och öppnar julklappar och allt det andra man brukar göra till jul. Nyårsafton å sin sida är en helt annan typ av högtid. Nyårsfesten är mer ”fest” i vanlig mening – champagne och lyxig mat, man umgås med både släkt, vänner, bekanta och kanske rent av obekanta – det kan bli alla möjliga konstellationer till nyår tycker jag – alla är glada och poppar musik som inte har något alls med julen att göra. Nyårsfest är en helt annan typ av festlighet som på sätt och vis passar in i det moderna sekulariserade samhället eftersom nyår inte har något tydligt ursprung i någon specifik religion – varken kristendomen eller någon annan religion, även om nyår knyts till alla möjliga religioner av de utövande.

Till nyårsfest ska det vara glitter och glamour, man klär oftast upp sig i kläder som gärna får ha inslag av glitter och metallic-tyger, man fixar fint med diverse festtillbehör som ballonger, girlanger och annat pynt och man äter lyxig mat som hummer och oxfilé – dock inte samma mängder i utbudet som man har på julmiddagen. Vid 12-slaget går man ut till en lämplig plats, skålar i champagne, tittar på raketer eller skjuter upp egna, önskar varandra gott nytt år och kanske avger man också någon typ av löfte inför det nya året.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.