Hur får man ett billigt lån?

Skribent: | Publicerat i Lån

Något som blir verklighet för de flesta vuxna personer är att man någon gång under sitt liv måste låna pengar för att t.ex ha råd med att finansiera sin bostad, bil, båt eller vad det nu kan vara. De flesta av oss ”vanliga människor” har inte flera miljoner sparade på kontot och därför kan ett lån vara ett bra alternativ om man behöver pengar.

Jag har faktiskt själv precis tagit ett lån för att kunna köpa en bostadsrätt och med tanke på min relativt höga månadsinkomst så fick jag en väldigt förmånlig ränta. Jag fick ner den strax under 3,4 och det anser jag vara riktigt bra då jag hade tänkt att ha lånet amorteringsfritt i ungefär ett halvår.

Jag hade enkelt kunnat börja amortera av ett par tusenlappar i månaden istället för att slänga ut pengarna på onödig ränta men med tanke på den låga räntan och det hyfsat låga beloppet jag lånade (250.000 kr) så väljer jag att köra amorteringsfritt en stund.

Var hittar man dem billigaste lånen ?

Som jag nämde här ovanför, desto högre inkomst du har, desto billigare blir ditt lån i längden. Skulle du t.ex låna pengar utan fast inkomst så kan du förvänta dig en mycket högre ränta. Då tar nämligen långivaren en mycket större risk i jämförelse med en person som har ett fast arbete och en fast månadsinkomst. Så detta är inget jag rekommenderar.

Där finns även en annan möjlighet för att få till ett hyfsat billigt lån. Det är nämligen om du har något att sätta i säkerhet. Låt oss säga att du äger en sommarstuga som är värderad till 1,2 miljoner kronor. Ponera även att du lånade 1,2 miljoner för att kunna köpa sommarstugan och nu några år senare har du betalat av 300.000 kr.

Sommarstugans värde ligger fortfarande på 1,2 miljoner men nu har du ”bara” 900.000 kvar att betala av på lånet. Skulle du då vilja köpa en ny bil för 200.000 kr så kan du låna den här summan plus att du sätter din sommarstuga som säkerhet till långivaren. Då har du plötsligt 1,1 miljoner i skuld men du har samtidigt en sommarstuga vars värde ligger på 1,2 miljoner !

Du kommer alltså att få ett fördelaktigt lån då du inte har ”överlånat” din sommarstuga plus att om du mot all förmodan inte skulle kunna amortera av lånet på de villkor som sätts upp så kan långivaren helt enkelt ta din sommarstuga och sälja den för att driva in pengarna som du är skyldig.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.