Undvik låneskulder så slipper du problemen med betalningsanmärkningar

Skribent: | Publicerat i Lån

Otur, tillfälligheter eller bara vanligt slarv är vanliga orsaker till att privatpersoner drar på sig betalningsanmärkningar. Gemensamt för nästan alla är att man sedan tidigare är skuldsatt på ett eller annat vis.  Tyvärr leder betalningsanmärkningar till att det blir svårare att låna och att livet i största allmänhet begränsas. T.ex. kan det bli svårt att teckna abonnemang eller att köpa saker på kredit. Men värst av allt är nog att det är svårt att få nya lån.

Många av de som fått anmärkningar beviljas nämligen inte bostadslån hos vanliga banker, istället tvingas de vända sig till alternativa långivare med betydligt sämre avtal. Ett sådant exempel är Bluestep som nyligen varit i blåsvädret sedan det uppdagade sig att flera svenska storbanker som t.ex. Handelsbanken sålt vidare icke kreditvärdiga kunder till denna kreditgivare. Nu är ändå Bluestep rent ekonomiskt en bättre långivare än flera av de andra som erbjuder lån med betalningsanmärkning. Smslångivare som Pengos och Riscum med flera erbjuder också lösningar för den med betalningsanmärkningar, men till väldigt höga räntesatser.

För den som har både har betalningsanmärkningar och skulder, är det än kärvare.  Endast ett mycket litet antal utlånare accepterar denna kombination och de som gör de måste av naturliga skäl ta ut mycket kraftiga avgifter för att trygga sin verksamhet. Det är tyvärr så här det ser ut. Att hamna i skuldfällan är avsevärt mycket lättare än att ta sig ur densamma.

Så undviker du betalningsanmärkningar

Som du säkert förstått vide det här laget kan betalningsanmärkningar ställa till en hel del djävulskap. Det är därför extremt viktigt att till varje pris försöka undvika dessa anmärkningar, men hur gör man detta? Även om det kan låta hårt, så handlar det om att ta hand om sin ekonomi på ett vuxet vis. Ytterst få hamnar i skuld pga. av att de tvingas dit, en majoritet får betalningsanmärkningar pga. att de missköter sin ekonomi grovt.

Redan vid det första brevet från inkasso, är det viktigt att se till att vända skutan. Betala räkningen, skulden eller vad det nu må vara och sök hjälp hos någon vän eller rent av hos socialtjänsten. Om du väljer att vifta bort dessa varningar från inkassobolagen, kommer du nästan garanterat hamna en mycket djup skuldsättning. Som blir både långvarig och svår att ta sig ur.

Att hamna hos kronofogden är något som de flesta helst aldrig vill göra. Din frihet kommer nämligen begränsas kraftigt och dina ekonomiska möjligheter är mer eller mindre obefintliga.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 3 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.