Äta rätt och orka träna

Skribent: | Publicerat i Träning

Om du gillar att träna styrketräning eller är aktiv inom någon sport så är du säker medveten om hur viktigt det är att äta rätt för att orka med sin träning. Du måste helt enkelt se till att få i dig alla de näringsämnen din kropp behöver för att du ska må bra och orka leva ett aktivt liv.

Proteiner för styrketräning och annan träning

Proteiner är en av de allra viktigaste byggstenarna i din kropp. Dina celler är till stor del uppbyggda av proteiner och för att du ska kunna avancera i din styrketräning så krävs det att dina celler kan dela sig för att bilda nya celler så att dina muskler kan växa. Till detta behöver protein tillföras. Mycket protein kan du få i dig genom att tänka på vad du äter och se till att du äter så proteinrik mat som möjligt. Exempel på mat som innehåller mycket protein är kött, fisk, ägg, spannmål, bönor och baljväxter men även mjölkprodukter och spannmål innehåller protein. Du som tränar styrketräning eller annan träning kan behöva ett protein tillskott särskilt utvecklat för styrketräning för att få i dig tillräckliga mängder protein. Det finns massor av olika protein tillskott för träning, men något som är värt att leta efter är ett protein tillskott som är så naturligt som möjligt – och som innehåller mycket få eller helst inga tillsatser alls. Det finns till exempel helt rena äggpulver som består av endast frystorkat ägg som man kan köpa på nätet – renare tillskott av protein är nog svårt att hitta och ett sådant tillskott kommer göra det mycket enklare för dig att lyckas med din träning.

Kolhydrater och Fett behövs också för styrketräning

Även om man oftast talar om just tillskott av protein när det gäller träning så behöver ju kroppen även få i sig kolhydrater och fett för att orka träna. Kolhydrater och fett ger precis den där extra energin som kroppen behöver för att man ska orka ta sig till gymmet och ge järnet när man väl är där. Dock är det viktigt att man får i sig kolhydrater av rätt typ och av god kvalitet för att man ska må så bra som möjligt.

Styrketräning och annan träning – Glöm inte att dricka vatten!

Din kropp består av 55-78% vatten och med tanke på hur mycket du svettas på gymmet är det otroligt viktigt att du får i dig en rejäl mängd vatten för att kompensera den vätska du gör av med. Du måste inte nödvändigtvis dricka enbart vatten – även sportdrycker av olika slag innehåller ju mycket vatten. Kompensera din vätskeförlust både innan, under och efter din träning för bästa resultat. Men var försiktig så att du inte överdriver – för mycket vätska kan också vara farligt. Lagom är bäst och det gäller både mat, tillskott, träning och vatten. Lycka till med din träning!

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.