Öka effekten av din träning och bygg muskler

Skribent: | Publicerat i Träning

Många som tränar ofta och mycket brukar tala om olika typer av kosttillskott och proteinpulver som de använder i samband med sin träning. Det är lite omtvistat i vilken mån denna typ av tillskott gör skillnad, och många är tveksamma till hur de ska använda dem för att kunna märka någon effekt. Huruvida proteinpulver hjälper dig att bygga upp muskler eller inte beror framförallt på vilka förväntningar du har. Kroppen kan givetvis bygga upp bra muskler även utan dessa tillskott så länge man äter rätt innan och efter träning, i alla fall så länge man får i sig tillräckligt mycket protein. Det som proteinpulver hjälper till med är att säkerställa så att kroppen får i sig tillräckligt av detta ämne, samt att man får i sig rätt typer av protein.

Vad är proteinpulver?

Enkelt uttryckt kan man säga att det är en koncentrerad dos protein som man bör ta innan och efter ett träningspass. De vanligaste typerna av protein i dessa tillskott är vassle och kasein. Vassleprotein absorberas snabbt av kroppen och är ett av de billigaste proteinerna som finns, och samtidigt det vanligaste. Kaseinet tas upp långsammare av kroppen och hindrar musklerna från att brytas ner. Att få i sig kasein efter träningen, kanske innan man ska somna, kan vara bra eftersom man då långsamt låter musklerna återhämta sig.

Vikten av en balanserad kost

En anledning till att många är skeptiska till olika typer av kosttillskott kan vara för att många missuppfattar vad det är de ska användas till. Man måste komma ihåg att det handlar om just tillskott till en generell kosthållning och proteinpulvret bör aldrig användas som ersättare till vanliga och balanserade måltider. För att orka med hård träning behöver vi få i oss både kolhydrater, fetter och protein samt en mängd andra ämnen.

Ett av de vanligaste kosttillskotten på marknaden är så kallade gainers. Som namnet antyder handlar dessa produkter om att öka sin muskelmassa och kroppsvikt, men framförallt fungerar en gainer som ett bränsle för kroppens muskler. Gainers består främst av kolhydrater och protein, vilka är två mycket viktiga näringsämnen för att man ska få ut så mycket som möjligt av sin träning. Om kroppens energidepåer inte fylls på finns risken att musklerna bryts ner efter träningen och det är detta man försöker förhindra med en gainer. När kroppen gör av med mycket energi genom till exempel träning så måste den få ett snabbt tillskott för att förhindra nedbrytning och många tycker att det bästa sättet att förhindra detta är genom att äta kosttillskott.

Vad är egentligen en gainer?

I grund och botten är det en koncentrerad blandning av kolhydrater och proteiner. Kolhydraterna behövs för att orka med regelbunden träning med proteinerna är musklernas byggstenar. Utan ett rejält tillskott av protein i samband med träning får musklerna inte tillräckligt med energi och kan därför inte byggas upp lika snabbt. Kolhydrater bör snabbt intas direkt efter en träning eftersom kroppen hungrar efter energi, och i dessa fall är det framförallt snabba kolhydrater som kroppen tar upp på en gång som är det bästa alternativet.

Vilka typer av protein behöver kroppen?

Det finns olika typer av protein som kroppen behöver vid olika tillfällen. Vassleprotein är den sorts protein som kroppen snabbast tar upp och det är också det protein som har högst koncentration av de viktiga grenade aminosyrorna. Med rätt gainer får du i dig en bra mix av kolhydrater och protein, vilket bidrar till att du får ut mesta möjliga av ett hårt träningspass.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 20 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.