Orka åka längdskidor

Skribent: | Publicerat i Träning

Att åka längskidor är någonting som många tycker om att göra – man mår bra i både kropp och själ av att åka eller så är det en avslappnade träningsform som kan kräva mycket av den som kör längdskidor. Ett klassiskt mandomsprov är ju Vasaloppet en skidtur på 90 kilometer som man behöver vara i god fysisk form för att orka med hela Vasaloppet.

Att ägna sig åt uthållighetsträning är att ägna sig åt en speciell träningsform. Man tränar uthållighetsträning även när man inte tränar eftersom vilan mellan två träningspass är så viktig för att man ska maximal effekt av nästa träningspass. Även om många som ägnar sig åt uthållighetsträning ofta klarar sig på väldigt lite utrustning men den utrustning man har brukar vara dess då viktigare.

Något som har kommit på bred front bland de som tränar uthållighetsträning är kompressionsstrumpor de fungerar på ungefär samma sätt som ett par stödstrumpor fast med ett lite mjukare tryck.

Ett par stödstrumpor har två funktioner som tillsammans gör att man får mindre ont och orkar mer. Ett par stödstrumpor fungerar så att de med ett milt tryck förhindrar att blodet och vätska blir kvar i fötterna och samtidigt så trycks blodet upp till låren. De starkare lårmusklerna orkar lättare fortsätta att pumpa bort syrefattigt blod så  nytt blod kan få plats i fötter och benen.

Ett par kompressionsstrumpor är inte lika åtsmitande och är därför bättre för träning. I ett par kompressionsstrumpor får musklerna mer spelutrymme men samtidigt så förhindrar ett par kompressionsstrumpor svullnad allt för tidigt. Ett par kompressionsstrumpor kan ge en enkelt form av massage vilket är bra mot svullnaden som alltid kommer när man tränar länge.

Tränar man tillräckligt länge så blir man svullen – kroppens cirkulation orkar inte ta med sig alla slaggprodukter och vätska som samlas i vävnaden som ansträngs. Denna svullnad är i bästa fall bara smärtsam och i värsta fall kan smärtan bli så svår att man måste avbryta. I svullnadens fotspår kommer krampkänningar och man måste slå av på takten. Ett par kompressionsstrumpor kan inte förhindra processen med svullnad men de kan försena processen.

Effekten av kompressionsstrumpor (och stödstrumpor för den delen med) är alltid unik för varje person – vi reagerar olika därför att vi ser olika ut på insidan och därför har vi olika effekt på oss. Vill man inte ha hela kompressionsstrumpor så kan man köpa lösa ”vaddelar” som man kan dra på underbenen – det ger ett friare löpsteg eller skidåkning.

Att mellan träningspass vila och se till att den lilla svullnad som kvarstår i musklerna efter träning försvinner bort är viktigt för återhämtningen och laddningen för nästa träningspass. Har man råkat köra på för hårt kan ett par stödstrumpor hjälpa till att minska återhämtningstiden radikalt. Bra stödstrumpor kan du köpa hos Strumpis.se som komplement till träning.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 8 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.