Dörrhandtag olika funktioner

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

Det är inte alltid vi tänkte på hur olika dörrhandtag är utformade när vi använder dem. Vi tänker inte heller ofta på varför dörrhandtag är utformade på ett visst sätt. Många tänker nog att dörrhandtag är utformade för att se snygga ut för att så många konsumenter som möjligt ska köpa just det dörrhandtaget. Men dörrhandtag är ju också utformade för att man på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna öppna och stänga dörrar. Olika dörrar öppnas ju på olika håll. En del dörrar öppnas inåt så att man måste trycka upp dörren för att komma in. Medan andra dörrar öppnas utåt så att man måste dra upp dörren för att komma in.

För att dörrhandtag ska kunna uppfylla alla dessa olika öppningssätt så är dörrhandtag ofta utformade efter om man ska trycka eller dra upp dörren. Ett ställe som man ofta kan se detta på är ofta dörrar till restauranger, affärer eller liknande. Ofta är dessa dörrar både större och tyngre än vanliga dörrar i vanliga hem. Detta kräver att handtagen är utformade på så sätt att man ändå ska orka öppna dörrarna, trots att det är tyngre.

En dörr som man ska öppna på så sätt att man ska trycka upp den har ofta ett dörrhandtag som är utformat som en ganska stor, platt och kvadratisk platta. Dörrhandtaget är utformat på så sätt för att man ska ha en bra yta som man kan lägga händerna på när man trycker upp den ganska tunga dörren. Detta ska hjälpa till att man får bättre kraft och på så sätt gör det inget att dörren är lite tyngre.

Ifall man istället ska öppna dörren utåt och dra upp dörren brukar dörrhandtaget istället vara utformat på ett annat sätt. Då brukar dörrhandtaget ha formen av en lite längre, rund pinne. Detta dörrhandtag är utformat på detta vis för att man istället för att få en yta att kunna trycka upp dörren med, får man nu en yta att kunna ta tag runtom med sin hand och på så sätt kunna dra upp dörren. Även detta handtag är utformat för att man på enklast och lättaste sättet ska kunna öppna dörrar, även ifall de är lite större och tyngre. Man kan med andra ord säga att dörrhandtag inte endast är utformade för att passa konsumenternas smak utan också formade för att man ska kunna öppna och stänga dörren helt enkelt. Vill man kika på olika modeller av dörrhandtag för att skapa sig en uppfattning av utbudet så kan man bland annat göra detta hos Barahandtag som är en e-butik som har ett brett sortiment av dörrhandtag och dörrtrycken.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 5 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.