LED-lampor, dags att byta

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

LED-lampan och LED-belysning är något som börjar bli allt mer populärt i våra svenska hem. Vi har framför allt börjat fundera på olika sätt att påverka vår miljö på. Ett av dem sätten är att byta ut alla våra vanliga glödlampor mot LED-lampor. Dels så går det inte åt alls lika mycket energi att ha en sådan lampa tänd jämfört med en vanlig glödlampa. Dels så innehåller det inte lika många och mycket skadliga ämnen för naturen jämfört med en vanlig glödlampa. Detta är bara några av alla de anledningar som finns att byta ut en vanlig glödlampa mot en LED-lampa.

LED-lampan är en ganska ny uppfinning och på grund av det så är den fortfarande i utvecklingsprocessen. Det kommer snabbt och ofta fram nya lampor som är bättre både i kvalitet och i miljösynpunkt jämfört med tidigare upplagor. Men för att människor verkligen ska bli övertygade och betala mer för att byta ut sina vanliga glödlampor mot LED-lampor krävs ofta något mer än endast miljösynpunkten. En LED-lampa måste hålla samma höga klass och standar och helst vara ännu lite bättre för att folk verkligen ska vara beredda att genomföra ett sådant byte i hela sitt hus.

Det är inte säkert att det räcker med att LED-lampan håller många fler lystimmar, drar mindre energi och inte innerhåller miljöfarliga ämnen. Vi vill fortfarande kunna ha samma standard på vårt lyse. LED-lampor finns också att få tag i med olika färger. Detta används ofta av människor som vill pimpa sina bilar eller liknande. Det kan också användas av människor som vill få en extra mysfaktor på lyset, till exempel inne i restauranger eller barer. Det är saker som dessa som gör att LED-lampan är en stark motståndare till glödlampan.

Många menar att det inte går att byta alla glödlamporna i huset till LED-lampor för att de är för dyra och det skulle kosta för mycket att byta alla. Men om man istället för att sätta in en ny glödlampa, när an gammal är trasig, istället sätter in en LED-lampa. All kostnad kommer inte samtidigt och man märker på så sätt inte att det är en större kostnad att byta till LED-lampor. Allt måste inte ske med en gång, ibland kan det räcka att man i alla fall funderar på saken. Nya saker måste få sjunka in och man måste förstå vad en LED-lampa gör mot miljön jämfört med en vanlig glödlampa.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 5 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.