Därför är butiksbelysning viktigt

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

Butiker som inser hur viktigt det är att använda belysning kreativt och artistiskt kommer vara de som lyckas bäst inom retail. Belysning är ett vitalt element i försäljningsprocessen, ett viktigt försäljningsverktyg. Vid butiksförsäljning kan följande uppnås med hjälpas av butiksbelysning:

  • Få kunder in i butiken
  • Förbättra upplevelsen runt produkterna
  • Guida kunderna runt i butiken
  • Förbättra det upplevda värdet från produkterna
  • Skapa den rätta atmosfären
  • Göra butikpersonalens jobb lättare och därmed förbättra teamets effektivitet
  • Förbättra säkerheten genom att minska möjligheten till snatteri

När det är dags att planera en butiks belysning skall du först och främst designa och lösa huvuduppgiften för belysningen, butiksresan. Att ge butiken ljus så att kunderna hittar i butiken, kan läsa skyltar och röra sig runt i butiken. Nästa punkt att tänka på är hur du lockar kunder in i butiken så de kan ta del av butiksresan.

Kunder kommer inte ta ett beslut om att köpa en produkt förrän de har möjlighet att utforska produkten och des attribut. Detta inkluderar färger, material, lukt och produktens kvalitet. Därför måste belysningen vara så bra att dessa attribut framstår fördelaktigt. Allmänbelysningen och skyltbelysningen måste också vara bra så att kunden kan läsa texter, prislappar och produktsyltar. I till exempel klädesbutiker måste belysningen vara bra på försäljningsytorna så kunderna tycker ett plagg verkar intressant och i provrummen så att kunden kan utforska och prova varan med bra ljus före de tar beslut om att köpa produkten.

Butiksbelysning måste anpassas efter vilken typ av butiken och vilka varor som säljs. I till exempel juvelbutiker och andra butiker som säljer varor med högt pris, måste belysning användas på ett sätt som framställer varorna på lyxigt vilket motiverar varorna höga pris.

Butiksbelysning skall alltså hjälpa till att få kunder in i butiken, guida kunderna i butiken, och få kunderna att besluta sig för att köpa varor. En annan fördel med att ge kunderna bra belysning så de kan utvärdera varorna ordentligt är att risken för missnöjda kunder och varubyten minskar. Kunden vet helt enkelt vad han får. Efter att kunden har beslutat sig för att köpa en vara skall butiksresan guida kunden vidare till kassan och hjälpa personalen att serva kunden.

En aspekt som ofta glöms runt belysning är att använda det naturliga ljuset. Låta solljuset komma in i butiken och ge en naturlig färg åt varorna. Givetvis skall man satsa på bra energieffektiv led belysning i en butik, men glöm inte bort solljuset. Det är ännu mer energieffektivt.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.