En fröjdefull jul

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

Julens inredning är helt fantastisk tycker jag, det är få tillfällen som inredningen spelar så stor roll för stämningen hemma som just till jul. Att köpa julinredning är också riktigt roligt och beroendeframkallande, jag kan gå på stan i timmar och bara kolla in all härlig, glittrande, glimmande julinredning och framför allt alla vackra inredningsdetaljer.

Många väljer att ha ett tydligt färg- eller stiltema i julens inredningsdetaljer. En del väljer att ha både ett färgtema och en särskild stil. En av de vanligaste stilarna som många har i sina hem idag, och då även till jul, är Shabby Chic. Av någon anledning tycker de flesta av oss att julens inredning ska vara som den var runt förra sekelskiftet. Allt jularna runt 1900-1920 är den ”rena” och fina julen. En gammaldags jul med gammaldags julinredning och inredningsdetaljer från tiden då mormorsmor var liten. Julgranspynt med avskavd färg, julgranskulor i fattigmanssilver, klassiskt glitter och gärna också  levande ljus – eller ljus som ser levande ut – i den äkta granen. Vita änglar och lackerade äpplen som hänger i granen. Gammaldags, klassiskt och vackert även om det mesta förmodligen är nyproduktion. Shabby Chic kännetecknas även när det inte är jul av just den gammaldags stilen, en lantlig stil med gammaldags inredningsdetaljer som skulle kunna vara arvegods sedan generationer tillbaka men i själva verket oftast är nyproducerat eller fyndat på loppis eller i antikaffären. Klassiska tyger med handgjorda brodyrer eller maskingjorda brodyrer som ser ut att vara handgjorda. Mycket vitt, men också lite rött, rosa, blått, beige eller andra rena, klassiska färger som var vanliga och omtyckta även förr i tiden.

Men vad är det då som gör att vi framför allt runt jul vill skapa en stämning som påminner om just tiden runt det förra sekelskiftet och inte någon annan tid? En tanke är att det kan ha med religiositet att göra. I dagens sekulariserade samhälle är det få som är aktivt troende och skalar man bort de religiösa inslagen från julen helt så återstår bara en högtid som speglar dagens ”religion” – kommersialismen och den är det nog få som står för att de gillar när det väl kommer till kritan – även om de flesta idag är som uppslukade av den. För visst är det trevligt med julklappar, men de flesta kan nog skriva under på att det blir lite väl hysteriskt med vår konsumtion i december månad. Vid tiden runt förra sekelskiftet var en större andel av det svenska folket (eller västerländska för den delen) aktivt troende, kyrkobesöken fler och julens fokus låg på firandet av Jesu kristi födelse. Man läste bibeln och besökte julottan. Visst fanns julklappar och julmat även då men långt ifrån dagens hysteri. Detta går ofta igen även i dagens julinredning genom julkrubbor, änglar och andra symboler med bibliska tecken. En modern jesus med ljudeffekter och led belysning inuti blir på något sätt inte lika fint – snarare kan det ge en känsla av falskhet än den känsla av lugn, natur och avkoppling som vi gärna vill att vår jul ska ha idag. Så kommersialisera mindre och fokusera på det viktigaste – avkoppling och tid med familjen. Och kanske en och annan inredningsdetalj i Shabby Chic-stil.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.