En-klicks installationer allt vanligare på webbhotell

Skribent: | Publicerat i Datorer & Internet

En-klicks installationer, eller rättare sagt OneClick Installer som är det engelska namnet men som även används friskt på den svenska marknaden, är ett verktyg som möjliggör att installera mjukvara med ett klick.

När det kommer till webbhotell så är det webbapplikationer som installeras och utbudet hos webbhotellet skiljer sig mycket. Vissa webbhotell har tillexempel endast de mest populära applikationerna att välja mellan medan andra har ett stort utbud med alla tänkbara webbapplikationer.

Fördelen med den här metoden är att du inte behöver ladda ner någon mjukvara, sätta upp databaser med användare eller på något vis installera mjukvaran. Allting görs automatiskt när du valt vilken mjukvara du vill installera och på vilket domännamn.

WordPress som kanske är det mest populära bloggverktyget brukar vara standard i utbudet av alla En-klicks installationer. Även andra CMS som Joomla och Drupal brukar förekomma. För E-handlare är det främst osCommerce som finns i grundutbudet, men eftersom vissa webbhotell har hundra(tals) applikationer att välja mellan så har dessa ofta många fler alternativ även för den som önskar att öppna en E-butik.

Om vi backar i tiden lite så fanns det knappt några OneClick Installer på de svenska webbhotellen. Det var främst webbhotell som körde kontrollpanelen cPanel med Fantastico där denna möjlighet fanns. Tack vare att En-klicks installationer blev så eftertraktat så har idag nästan alla webbhotell det. Även om utbudet som sagt kan variera.

Förkunskaperna som krävs för att öppna en blogg, forum eller t.o.m. ett eget community har i princip helt försvunnit tack vare detta vilket gör att fler kan starta en egen hemsida på ett eget domännamn.

Hitta ett webbhotell med OneClick Installer

Eftersom nästa alla webbhotell idag erbjuder någon form av en-klicks installationer så går det inte att rekommendera något specifikt webbhotell. Ta istället en titt på flera svenska webbhotell och försök hitta ett webbhotell som ligger i din smak. Du kan hitta många svenska webbhotell på följande hemsida:
http://www.webbhotelllista.se/webbhotell/

Det finns dock en faktor att se upp med när det kommer till en-klicks installationer. Även om webbhotellet utannonserar att det går att installera WordPress med något enstaka klick så är det inte säkert att det är den svenska versionen. Hör med webbhotellen vilket språk det är som installeras, speciellt om det är WordPress du tänkt installera. Att byta språk på en befintlig installation av WordPress ställer genast andra förkunskaper än vad en OneClick Installer gör.

På vissa webbhotell finns dock möjligheten att välja språk på installationen, vilket löser problemet.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.