Kan man få gratis webbhotell?

Skribent: | Publicerat i Datorer & Internet

Gratis tjänster online är praktiska för den som fortfarande inte är helt på det klara med vad en hemsida ska vara bra för. Det kan handla om ett företag som precis insett att ingen söker i gula sidorna längre, eller en privatperson som känner ett behov av att göra sig hörd och sedd via en blogg. Man kan givetvis få gratis webbhotell, men det är viktigt att förstå att gratis betyder att man betalar för tjänsten på andra sätt. Det här kan man som sagt acceptera i ett visst skede eller då det inte spelar någon roll om man inte får full service eller måste acceptera reklam på sin sajt. Gratis web hosting kan också vara något som ges som en kampanj för att man ska kunna bekanta sig med ett visst serverhotell och sedan avgöra om man vill betala för tjänsten.

Inget är gratis!

Det här är något som alla vet men som är så lätt att glömma bort. Det borde vara uppenbart att inget seriöst webbhotell kan ge sin hosting gratis utan att på något sätt tjäna på detta. Som kund så måste man noga ta reda på hur webbhotellet kommer att tjäna på det hela och hur man påverkas av detta. För bloggare så är det för det mesta så att gratis hostingen finansieras med hjälp av reklam och att man aldrig själv kommer att kunna lägga in sina egna reklamlänkar för extra intäkter. För företag så kan det vara så att man får gratis serverhosting men ingen egentlig support och begränsad upptid vilket kanske inte blir värt den besparing man gör på att inte betala för serverhostingen.

Vad ingår i tjänsten?

När man funderar på gratis serverhotell så ska man givetvis ta reda på vad som kommer att ingå i tjänsten. Det här ska framgå tydligt av den presentation som serverhotellet ger på sin hemsida. Det händer att web hosting tjänster erbjuder gratis domän som ett sätt att locka nya kunder. Sedan får man betala en månadsavgift för tjänsten men det här kan ändå innebära en fin besparing. Planerar man att driva en sajt med stor trafik så måste man även beakta det där med upptid och kapacitet. Idag finns det olika lösningar för serverhosting. Det kan vara så att den server man använder sig av ligger på en plats som delas av många andra servertjänster, så kallad shared hosting. Det här kan göra att man får en sajt som är långsammare och som inte klarar av större trafik under rusningstid då alla andra sajter som ligger på samma server också får en massa besök. För att en hemsida ska förbli attraktiv så får den inte ta för lång tid att ladda, och då det är hostingen som leder till att sidan laddas upp långsamt så bör man se sig om efter bättre alternativ.

Börja gratis

Man kan förstås börja gratis, och det särskilt som privatperson. Vill man mest upptäcka hur man kan driva en egen sida med hjälp av användarvänliga lösningar som WordPress så är det klart att man inte måste betala för detta på en gång. Folk som har ett naturligt intresse för det där med webbprogrammering behöver knappast anlita en webbyrå för att få jobbet gjort. Det går bra att själv undersöka olika lösningar för webbhotell för att sedan välja det som ger en gratis start eller någon form av gratiserbjudande. När man sedan vill bygga på med fler tjänster så är det givetvis en fördel att samarbeta med en hostingtjänst som klarar av att uppgradera så att man inte måste flytta omkring i onödan.

Webbutvecklingspaket

Idag kan webbyråer erbjuda hjälp med webbutvecklingspaket. Det här är utmärkta lösningar för företag som vill synas online men som inte har tid och kapacitet till att själva ta hand om jobbet. Det här är paket som inkluderar allt från design av webbsida till drift av densamma. Man får hjälp med SEO och analys av besöksstatistik. Det här är förstås tjänster som inte är gratis men när man väl insett värdet av en väl fungerande hemsida så kan man knappast nöja sig med gratistjänster som trots allt är ganska begränsade.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 4 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.