Garageportar och ytterdörrar

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

Den som köper ett äldre hus bör vara noga med att se till att husets alla delar är i tillräckligt gott skick. Om huset har några år på nacken är det extra viktigt med en bra besiktning och alla brister ni kan hitta bör antecknas noggrant. Det är inte säkert att det är säljaren som ska byta ut de delar som eventuellt är i dåligt skick, du som köpare bör säkerställa att du har ekonomin för att byta ut saker som slits ut och gör sönder med tiden – för det kommer garanterat att hända förr eller senare.

Saker som ytterdörrar och fönster är viktiga delar som skyddar din egendom mot stöld och dig själv mot oväntade och ovälkomna gäster. Ytterdörrar ska dessutom hjälpa till att hålla inomhustemperaturen behaglig och förhindra drag. Se över alla ytterdörrar och fönster redan innan ni flyttar in i ert hus. Drar det från dörrar och fönster? Kanske kan man täta dörren eller fönstret?

Även garageportar är viktiga, kanske inte så mycket för temperaturen i garagets skull, men garageportar skyddar din bil och alla de prylar som du förvarar i garaget – dyra saker som du förmodligen absolut inte vill att de ska bli stulna.

Slitna ytterdörrar och garageportar bör antingen bytas ut till nya eller om möjligt renoveras genom tätning, slipning och omlackering. Idag är både ytterdörrar och garageportar relativt billiga om man köper dem via nätet eller direkt från tillverkaren så ofta kan det till och med löna sig ekonomiskt att byta ut sina ytterdörrar och garageportar istället för att renovera dem.

Ytterdörrar och garageportar finns idag i flera typer av material och man kan beställa dem i alla möjliga färger. Det vanligaste är fortfarande att man tillverkar ytterdörrar och garageportar i trä och aluminium med inslag av glas som är klart, frostat eller av cotswoldtyp för att undvika insyn.

Det finns lite olika typer av garageportar att välja bland, de vanligaste är slagportar och takskjutportar. En slagport består av två dörrar med varsitt gångjärn och ett lås på mitten som låser dem båda. Slagporten kräver att du är noggrann med snöröjning utanför din garageport eftersom det annars kan vara svårt att öppna porten när det är mycket snö ute. Slagporten ställer dock inga speciella krav på utrymme på insidan av ditt garage eftersom den öppnas utåt. En takskjutport är en hel port som öppnas uppåt och ligger parallellt med taket när den är öppen. Detta ställer krav på en viss takhöjd inuti garaget, men om du har det utrymmet och kan ha en sådan garageport så kan du i gengäld vara mindre noga med snöröjningen eftersom du en takskjutport öppnas uppåt. En annan fördel med takskjutporten är att det ofta ingår en fjärrstyrd öppnare till dessa garageportar. Vilken garageport du ska välja beror med andra ord helt på ditt garage och dina behov.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.