Nya lampor i vår

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

Nu när vi städat ut julen och med den alla adventsstjärnor, ljusstakar och ljusslingor kan det komma väl till pass med lite ny belysning hemma. Än är det långt till vår och sommar – det blir fortfarande mörkt tidigt och januari är en av de tyngsta månaderna för många människor. Att satsa lite extra på belysning och lampor kan göra mycket gott för oss trötta nordbor.

Inomhus bör vi se till att vi har fler än en källa för belysning. Vi behöver taklampor som lyser upp stora delar av våra hem, men vi behöver också flera mindre lampor och ljuskällor som tillsammans ger rummen en god belysning. Dessa små lampor kan ha lite olika användningsområden – och ibland mer än ett. För vissa aktiviteter behöver vi till exempel en stark och riktat belysning som gör att vi ser bra på detaljnivå – ett måste för exempelvis läsning eller finmekaniskt arbete. Men vi behöver också lampor som ger en trevlig mjuk belysning som håller oss hyfsat pigga och glada, men samtidigt låter oss slappna av, umgås med våra vänner och ha det trevligt. En del lampor, till exempel golvlampor, kan fylla båda dessa behov på ett bra sätt. De kan bestå av två delar – en lampa med mjuk och mysig belysning längst upp och en spotlight med riktad belysning lite längre ner. Kombinera bra taklampor, flera myslampor och några lampor med riktad belysning i varje rum för en god allmänbelysning hemma hos dig. Om du har små barn kan du komplettera med en riktigt svag lampa som ger ett svagt sken som en nattlampa för att ditt barn ska känna sig tryggt även på natten när alla andra lampor är släckta.

Men det är inte bara inomhus som det är viktigt med lampor. Du som bor i villa, radhus eller lägenhet med uteplats behöver också ha en bra utomhusbelysning. Vintertid kan din utomhusbelysning med fördel bestå av ljusslingor i träd och buskar, men för många hör den här typen av utebelysning snarare julen till och på vår, sommar och höst bör man kanske fundera över andra alternativ. Små lampor i rabatter, en vägglampa till väggen bredvid din ytterdörr, en markstående lampa mitt ute på tomten? Har du en altan kan du kombinera din terrassvärmare med utomhusbelysningen så slipper du ha flera armaturer. Din utomhusbelysning är inte bara en detalj som gör din tomt eller uteplats trevligare, den är också en säkerhetsaspekt. En tänd utomhusbelysning signalerar att någon är hemma och dessutom minskar den risken att du, din familj eller dina nära och kära halkar och gör sig illa på din uppfart. Dessutom är den ett bra sätt att hälsa dina besökare välkomna hem till dig genom att ge dem ljus hela vägen fram till din ytterdörr.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.