Retromöbler och art deco

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

Att handla på second hand har blivit populärt och är en synnerligen miljövänlig företeelse. Inte nog med att de som handlar begagnat hjälper till att minska den totala konsumtionen och nytillverkningen, de kan även spara en hel del pengar. Gamla möbler och inredningsdetaljer är ofta billigare än nya dito och hållbarheten går inte att jämföra. Ta till exempel en gammal möbelgrupp från 1930-talet, den har använts under drygt åttio år och kanske varit med om bortåt tio flyttar och kanske rent av en auktion eller två. Den håller än idag både kvalitets- och stilmässigt.

Möbler från 1930-talet och tiden därikring bär ofta stildrag från art decons tid, som är en den stilepok som kom efter jugendstilen, eller art nouveau, som den också kallas. Trettiotalsmöbler är ofta stela och kantiga och med mycket intarsia. De riktiga toppobjekten i art deco stil kostar stora summor på kvalitetsauktioner och är mycket eftertraktade av samlare både i Sverige och internationellt.

Nästa stora stil inom möbeltillverkningen som inte går att förbise är femtiotalsmöblerna. Under 1950-talet växte en helt ny typ av möbelstil fram, från att vara vackra och nästan lite skrytsamma lades nu mer fokus på design och funktionalitet. Helsingborgsutställningen 1955 presenterade ett helt nytt formspråk och flera då okända möbelformgivare blev i ropet och alla ville ha deras design.

Under efterföljande decennium fortsatte möbelformgivningen att utvecklas och danskarna blev skickligare och skickligare på att experimentera med träet och kunde nu göra de mest spektakulära och svårtillverkade möblerna man kan kunde drömma om. Trä lades i blöt i månader och möbelsnickaren böjde lite var dag för att få rätt form, därefter kunde stycket plockas upp och behandlas under lika lång tid för att få ram den perfekta stolen.

Det finns många intressanta privata bloggar om antikt och design som skriver om antikviteter och loppis i allmänhet och retrostil i synnerhet. Är du intresserad av gamla möbelklassiker och hur man fyndar dessa skall du absolut besöka denna sida. Den uppdateras i princip dagligen och innehåller författarens personliga åsikter om det ovan berörda ämnet och mycket annat.

Antikmässor är fantastiskt bra om man söker gamla kvalitetsmöbler och udda inredningsobjekt. På antikmässor hittar man ofta sådant som ingen annan i bekantskapskretsen har. Fördelen med att besöka en antikmässa istället för en loppis är att på mässan är bara de bästa objekten. På loppis tenderar det att vara mycket icke-önskvärda saker också. Nackdelen är att det ofta kan vara svårt att fynda till lågt pris på antikmässa.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 2 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.