Vad är design?

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

Design är något som intresserar de flesta människor idag. Det kan handla om design i heminredning och textilier, design av kläder, målningar, fotografi, datorgrafik eller design av helt nya produkter. Vad som klassas som design kan vara väldigt brett, man kan se det som att i princip allt som tillverkas är designat av någon – från förpackningen din chokladbit levereras i till en svindyr och snygg designerpryl i ditt hem. Det kan till exempel vara en snygg bricka från Almedahls, en ljusstake från Iittala, ett tyg från Marimekko eller en soffa från IKEA – allt som tillverkas är någon gång designat av någon även om man i dagligt tal brukar syfta på designerprylar med en tydlig avsändare – ett företag som går ut med att designer X har designat denna produkt. Designsaker är i bästa fall ett konstverk designat av en konstnär.

Svensk design är något som blivit väldigt populärt under 1900- och 2000-talen och vi i Sverige har många väldigt duktiga små och stora designers. Många mindre varumärken har sett dagens ljus under senare år och mycket beror förmodligen på att det idag är lättare att nå ut och marknadsföra sin design när vi har internet. Det har aldrig varit så lätt att starta upp en egen webshop och sälja egentillverkade eller egendesignade produkter på nätet som det är idag. Du behöver inte vara en stor och känd designer för att kunna komma igång med din försäljning och detta är förmodligen något som gynnar små nystartade företag lika väl som stora företag som varit igång länge.

Inom inredning och kökstillbehör är det flera varumärken som vuxit fram under de senaste decennierna – omtyckt svensk design som gjort sig känd världen över. Mest populär är svensk design här i Norra Europa, men även till exempel japaner och amerikaner är mycket förtjusta i inredning och design från Sverige – se bara på Ikea, H&M och de andra globala storföretagen hur populär deras design blivit under de senare åren.

Vilka blir kommande decenniers stora varumärken inom design? Sådant är ju i princip omöjligt att förutspå, men det finns i alla fall otroligt många små embryon som designar och tillverkar inredning, inredningsdetaljer och kökstillbehör i liten skala idag som säkert kan växa sig stora framöver. Till exempel Almedahls, Klong, Formverket eller Strömberg för att nämna några. Vilka varumärken som faktiskt lyckas – i den mån de vill lyckas med detta – att gå från liten och nischad till världsledande inom design – ja det återstår att se.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.