Ett brudfölje består av fler än bara bruden

Skribent: | Publicerat i Mode & Shopping

När det är dags för ett bröllop så läggs ju vanligtvis väldigt mycket fokus på brudens bröllopsklänning. Självklart är bröllopsklänningen en väldigt viktig del av bröllopet – det är ju bruden som traditionellt sett står i fokus på bröllopsdagen och det är ju inget konstigt i det. Många kvinnor drömmer ju om den dag de ska gifta sig med sin drömprins redan som små flickor och de flesta unnar väl en brud att stå i centrum på sin bröllopsdag.

Men även att vara brudtärna är en ganska stor och viktig sak i brudens väninnors liv. Att få klä upp sig i en vacker tärnklänning och hålla i organisationen av flera viktiga bitar som är förknippade med ett bröllop är för många en rolig och viktig uppgift. Brudtärnor är vanliga inslag främst vid bröllop i västvärlden och kanske allra mest i USA även om amerikanska trender tenderar att sprida sig till Europa och resten av världen. En brudtärna är ofta brudens närmaste väninna, syster eller annan släkting och även brudtärnan förtjänar en del av uppmärksamheten vid bröllopet. Under vigseln står brudtärnan framme vid altaret med bruden och brudgumen och på sig har hon sin vackra tärnklänning som vanligtvis går i samma stil som brudens bröllopsklänning men lite mer nedtonad i modellen och i en annan färg än vit. Ofta får brudtärnan hålla bröllopsbuketten under vigseln och hon håller även tal under den efterföljande bröllopsfesten. Det är brudtärnan som planerar möhippan före bröllopet tillsammans med brudens övriga närmaste (traditionellt sett men idag inte alltid) ogifta kvinnor.

En brud kan också ha fler än en tärna vid sitt bröllop – något som är ganska vanligt idag. Alla brudtärnor har ofta samma färg och modell på sina tärnklänningar så att hela följet bildar en vacker helhet och gör sig dessutom mycket bra på bröllopsbilderna. Att ha flera brudtärnor är en bra idé särskilt eftersom man slipper lägga alla ägg i en korg. Har man bara en brudtärna och hon till exempel blir sjuk lagom till bröllopet kan det ställa till problem eftersom många vigslar är inövade i förväg och brudtärnan har flera viktiga uppgifter både före, under och efter vigseln.

Man bör ha lika många marskalker som man har brudtärnor eftersom brudtärnorna i brudföljet bär ackompanjeras av varsin marskalk som normalt sett är en man. Förr kallades marskalkerna för brudsvenner och deras uppgift är att hålla ordning i kyrkan – att visa gästerna sina platser och att ledsaga brudföljet upp för altargången.

I ett brudfölje finns ibland en brudnäbb eller ibland flera. Dessa går före brudföljet och ska symbolisera livets väg. Vid vissa bröllop sprider brudnäbben blomblad i altargången framför brudföljet och ibland får de också bära fram ringen på en liten kudde. Flickorna i brudnäbbet är klädda i vackra näbbklänningar och pojkar har ofta kostym, skjorta och slips eller andra finkläder.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.