Skinn från olika djur

Skribent: | Publicerat i Kläder

Egentligen är djurskinn och djurhud samma sak eftersom det enda som avgör om det kallas det ena eller andra är dess storlek. Vad de sedan används till kan variera. När det kommer från tjur, ko, häst, älg eller ren kallar man det för hudar medan mindre djur som kalv, get, får, svin och hare kallas för skinn.

Nötskinn – Vanligast i kläder

Nötboskap är populärt att använda för skinnproduktion så som skinnjackor och mockajackor. Detta eftersom de har en fast och mycket slitstark hud som lätt går att vegetabilgarva. Men även inom nöt finns det väldigt många olika varianter och det skinn som oftast har högst efterfrågan är kalvskinnet. De som söker det absolut bästa väljer till och med kvigkalvskinnet. Det är ett lätt och mycket fint skinn som skapar fina klädesdetaljer.

De tjockare skinndelarna från oxar används bland annat till läder i sulor och till remmar istället för till hela klädesplagg.

Älg

Älghuden är inte lika hållbar som nöthuden. Det har medfört att älghud många gånger fettgarvas vilket gör att det blir sämskskinn. När det gäller skinnjackor, skinnbyxor och andra skinnprodukter är det främst skinnet från kor och yngre djur som används eftersom det är lättare att garva och framförallt ger ett mycket mjukt och fint skinn.

Hjort

Även hjortskinnet går att använda i klädesplagg. Däremot är det något starkare än älgskinnet. Kläder med skinn från hjort är relativt ovanligt i Sverige men förekommer vanligare i Nordamerika.

Ren

Renskinnet har använts under mycket lång tid tack vare dess värmande funktion. Alla hårstrån är ihåliga samt konformiga. Det gör att det skapas många luftfickor i hårstråna samt mellan dem. Det är dessa fickor som gör att renskinnet är det varmaste skinnet som finns att få tag på i Sverige.

Däremot finns det även nackdelar med renskinnet.  Det är nämligen mycket känsligt och kan lätt ruttna vilket gör att hårstråna ramlar av. För att motverka detta behandlas renskinnen med olika medel.  Trots dess mycket värmande funktion är skinnjackor av ren mycket ovanligt i Sverige. Troligtvis kan det bero på dess kostnad samt att skinnet inte är lika hållbart som tex nöt.

Lamm

Lammskinn är vanligt i klädesindustrin. Kvalitén varierar kraftigt beroende på ras och var lammen växer upp. I vissa länder är problemet mycket stort med flugor som måste bekämpas med olika bekämpningsmedel. Dessa kan vara starka och farliga för miljön vilket gör att vissa bolag väljer att inte köpa in lammskinn från dessa länder. Svenska lamm klassas generellt som att de ger hög kvalité på skinnet.

Fortfarande så är svarta och bruna skinnprodukter vanligast, men de senare åren så har det blivit populärt med många olika färger, framförallt inom kläder, exempelvis skinnjackor går numera att hitta i alla regnbågens färger.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.