Tjej – klä dig rätt i kylan!

Skribent: | Publicerat i Kläder

Tjejer som är utomhus mycket behöver ha bra damkläder som tål väder och vind. Väldigt många tjejer bryr sig förstås mer om hur plaggen ser ut än om dess funktioner men det är viktigt för både hälsan och viljan att vistas utomhus att man håller sig varm och torr. Därför är det bra att det finns funktionella damkläder, särskilt för dig som vill leva ett aktivt liv. Man ser allt för ofta tjejer som går ute i tunna jeans eller leggings, korta tunna t-shirts och en kort kort dunjacka som dessutom sällan är stängd. Klart de fryser, det skulle jag också göra om jag gick ute klädd sådär. Det är bättre att hålla sig varm och man kan faktiskt klä sig rätt och snyggt på en och samma gång bara man köper rätt damkläder för alla tre lagren kläder.

På vintern är det extra viktigt att klä sig rätt och visst kan det låta tråkigt och tjatigt, men det är verkligen lager på lager som gäller. Det innersta lagret av damkläder har en huvudsaklig uppgift: att hålla huden torr. För blir huden fuktig så kommer du att frysa – det spelar ingen roll om fukten kommer inifrån huden i form av svett eller utifrån i form av väta från regn och snö – blir det fuktigt så fryser du oavsett. Närmast kroppen är det bra att ha damkläder av merinoull eller syntet som transporterar bort all fukt från huden. Ett bra underställ och flera par ullstrumpor är väl värt att investera i.

Damkläder för mellanlager ska isolera värmen samtidigt som fukt ska transporteras bort från det inre lagret kläder. Bra damkläder för mellanlagret är en lite tjockare jacka och byxa i ullfrotté eller fleece – kläder som hekt enkelt ska hålla dig varm.

Det yttersta lagret av funktionella damkläder för utomhusbruk på vintern är en skaljacka och skalbyxa om det är mild vinter, skidjacka och skidbyxa för lite kallare vinter och är det riktigt riktigt kallt ute är en riktigt varm dunjacka eller dunparkas att föredra. Dun andas visserligen inte så bra som syntetmaterial, men dun är faktiskt helt oslagbart när det gäller att hålla värmen. Eftersom dunjackan själv inte andas så bra är det extra viktigt att de undre lagren kläder används på ett bra sätt så att den fukt som bildas i huden transporteras så långt ut som möjligt från den – annars kommer du dessvärre att svettas så fort du är aktiv eller om du går inomhus iklädd din dunjacka till exempel under en shoppingrunda på stan.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.