Rätt klädd på jobbet

Skribent: | Publicerat i Kläder

Att arbetskläder inte bara finns till för syns skull förstår säkert de allra flesta. Visst är det bra och viktigt att allmänheten kan se att en polis är en polis och en ambulanssjukvårdare är en ambulanssjukvårdare, men det är ju självklart och kanske inte det allra viktigaste för andra yrkesgrupper som byggarbetare, målare eller bagare. Enhetlig arbetsklädsel är en funktion – men inte alltid den viktigaste.

Arbetskläder ska också skydda oss när vi är på jobbet. Sjukhuspersonal till exempel har särskilda kläder för att skydda så väl sig själv som sina patienter mot smittor. Det är sjukhuspersonalens arbetskläders viktigaste funktion. Vägarbetaren som ibland arbetar utomhus även i mörker behöver ha bra varselkläder på jobbet. Varselkläder är arbetskläder som gör att man syns bra i mörkret – till exempel orange eller neongula jackor och byxor med stora reflexer på. Risken att bli påkörd är en ganska stor risk om du arbetar på eller vid trafikerade vägar.

Det är viktigt att arbetskläder är funktionella och sitter bra på arbetaren oavsett vilket yrke denne har. Arbetskläder som är för stora, för tighta, för tjocka och klumpiga eller för tunga kan hindra arbetaren från att göra sitt jobb på ett bra sätt. Sådana arbetskläder motverkar sitt huvudsakliga syfte – bra arbetskläder ska ge arbetaren en full rörelsefrihet, de ska ha många, stora och lättillgängliga fickor och hällor för verktyg och de ska vara välsittande och bekväma. Arbetskläder bör givetvis även tåla en hel del slitage – de används ju dag ut och dag in i tuffa miljöer som byggarbetsplatser och liknande. Både material, sömmar och detaljer måste därför vara av högsta kvalitet för att era arbetskläder ska hålla i flera års tid.

Den som arbetar utomhus mycket behöver arbetskläder som fungerar bra i alla väder – det är inte alltid varmt och soligt. Ibland regnar det eller snöar och då behövs vattentäta ytterkläder – arbetskläder som fungerar som skalplagg och som står emot mycket väta. En arbetare behöver kunna vara utomhus minst åtta timmar i sträck även i ösregn utan att bli blöt inpå kroppen. Bra ytterkläder för arbetare har en hög vattentäthet – minst 10000 mm vattenpelare ska plagget stå emot, men helst även det dubbla. En bra arbetsjacka behöver också andas så att den fukt som arbetarens hud släpper ifrån sig, det vill säga kroppssvett, transporteras bort genom de inre lagren arbetskläder och ut genom ytterplagget. En bra arbetsjacka måste alltså släppa ut men inte in vattenånga och fukt. Funktionsplagg som den här typen av arbetskläder fungerar tack vare ett membran som är insytt i tyget. Detta membran låter svetten transporteras ut genom materialet men förhindrar att regn och annan väta tränger in genom tyget. Det finns också enklare och något billigare material som inte har dessa membran utan istället har en slags impregnering utanpå tyget – även kallat coating. Dessa billigare arbetskläder är ungefär lika vattentäta och andas ungefär lika bra som dyrare kläder med membran, men deras livslängd är kortare eftersom varje tvätt gör att coatingen försämras något. Oavsett om ni väljer att satsa det där lilla extra på membran eller om ni väljer coating – kolla alltid att vattentätheten och andasfunktionen är tillräckligt bra och att era arbetskläder möter just era behov på jobbet.

Hos Arbetsbyxor.com hittar du ett stort sortiment av arbetskläder i toppklass!

Skribent:

Denna skribent har publicerat 10 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.