Köpa jumpsuit med tanke på miljön

Skribent: | Publicerat i Kläder

I Sverige är vi duktiga på att sopsortera och återanvända materail som plast, aluminium och liknande. Allt för att vara så miljövänliga vi kan. Men att vara miljömedveten vid klädinköp är inte alls lika utbrett i landet. De som har tänkt köpa en jumpsuit kan tänka på följande för att inköpet ska bli så bra som möjligt för miljön.

Behöver du eller vill du ha?

Om alla människor på hela jordklotet skulle använda lika mycket råvaror som en svensk gör av med skulle det behövas flera jordklot. Vi lever helt enkelt över den nivå som är hållbar för miljön. Däremot är det flera miljarder som lämnar ett betydligt mindre ”ekologiskt fotspår” vilket gör att det jämnar ut sig – än så länge.

Det bästa klädköpet är därför det som inte blir av. En jumspsuit som inte blir köpt är alltså det bästa alternativet. Men alla behöver kläder så det är trots allt finns ett behov som behöver tillfredställas. Skillnaden är bara om vi behöver plagget eller om vi ”bara vill ha”.

Köp Second Hand

Det näst bästa för miljön är att du köper din jumpsuit på second hand. Då förlänger du plaggets livslängd och på så vis behöver det tillverkas färre mysoveraller än annars.

Köp Ekologisk jumpsuit

Det ekologiska utbudet på klädmarknaden har blivit allt större med åren. Detta gäller framförallt barnkläder så de som söker en ekologisk sparkdräkt, jumpsuit eller liknande till sitt barn har inga svårigheter att hitta detta. Däremot är utbudet av vuxenkläder fortfarande något begränsat. Uppenbarligen är föräldrarna mer försiktiga om sina barn än om sig själva.

En ekologisk jumpsuit ska ha godkänd märkning vilket betyder att bomullen har vuxit på certifierade odlingar som kontrolleras för att de ska hålla de krav som krävs för att få behålla eko-namnet. Ull som används ska vara mulesingfri och får inte vara besprutad. De delar som är av läder måste ha läder som är ekologiskt garvat.

Syntet?

Syntetmaterial kan aldrig bli klassade som ekologiska eftersom det krävs att plaggen ska vara tillverkade av naturmaterial för att de ska uppfylla de ekologiska kraven. Däremot finns det saker man kan tänka på för att fleeceoverallen ska vara så miljövänlig som det går. Fleece är ett material som kan tillverkas av tex återvunna PET-flaskor. I detta fall är det återvunnet material vilket är en långsiktig ekologisk tanke.

Sedan kan man även söka efter fleecejumpsuits som inte besprutats med kemikalier för att bevara färger eller för att bli vattenavstötande.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.