Allt om smärta

Skribent: | Publicerat i Hälsa & Skönhet

Alla har ont någon gång – men vad är smärta egentligen? Smärta beskrivs som en obehaglig sensorisk upplevelse som börjar antingen i kroppen eller i hjärnan. Börjar smärtan i kroppen så är smärta signaler som skickas till hjärnan, hjärnan blir bara varse om en bråkdel av alla signaler som kroppen skickar mot hjärnan. Vi behöver inte få reda på så mycket för att fungera bra.

Smärta och andra signaler skickas via nervsystemet, nervsystemet är ingenting annat är ett raffinerat elsystem. Ytterst på nerven finns ett fettlager som gör att nerven skyddas och som faktiskt ökar på hastigheten i nerven och signalerna. Gör man ett tvärsnitt på en nerv så är den mest centrala delen av en nerv den del som gör att vi kan röra på oss – det som styr muskelkontraktioner. Den yttre delen styr sensosrik (beröring, smärta, värme och kyla bland annat).

Vid skador på nerven så är det viktigt för kroppen att vi kan röra på oss därför skyddas den delen av nerven längst in. Smärta är en signal som alla andra.

Nerver och smärtlindring

För de flesta av oss så börjar smärta ute i vävnaden – vi slår oss, skadar oss, bränner oss eller vad som helst. Smärtsignaler skickas via nervsystemet till hjärnan. Den mesta av den smärta vi upplever är tillfällig. Men ibland kan det komma större skador som ger mer smärta då kan vi behöva smärtlindring.

Den vanligaste typen av smärtlindring är farmakologisk – någon typ av läkemedel – som vi tar. Har man långvarig smärta så kan man behöva fundera på annan smärtlindring. Icke farmakologisk smärtlindring är vanligen kyla, värme, beröring och TENS. Att kyla och värme är en effektiv väg till smärtlindring är ingenting nytt då kyla och värme påverkar vävnaden.

Har man bränt sig eller har stukat en fot så är kyla effektivt som smärtlindring. Kylan ger mindre signaler till hjärnan samtidigt som kylan också dämpar blödningar. Värme får oss å andra sidan att slappna av och känna vila och ro – värme fungerar bra på kroniska smärtor, huvudvärk och träningsvärk.

Man har genom studier också visat att vi är känsligare för beröring än för smärta och därför kan massage vara ett bra sätt som icke farmakologisk smärtlindring. Beröring trycker helt enkelt undan smärtsignaler och frisätter alla våra må gott hormon som ger ökad smärtlindring. TENS fungerar på ett liknande sätt.

Fördelen med icke farmakologisk smärtlindring är att man kan hålla på med den under lång tid utan att belasta kroppen med läkemedel som levern ska bryta ned. Man riskerar inte heller att fastna i olika beroenden av läkemedel även om man kan känna sig lite beroende av en värmedyna…

Mer om smärtlindring och andra hjälpmedel vid smärtor kan du läsa om hos Hjälpia.se

Skribent:

Denna skribent har publicerat 8 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.