Konsumentvägledning för dig som vill operera näsan

Skribent: | Publicerat i Hälsa & Skönhet

Att operera näsan är ett kirurgiskt ingrepp som utförs för att förändra dess utseende. Detta kan man utföra på massor av sätt men de vanligaste åtgärderna i samband med en näsplastik är de här:

  • Man minskar höjden på näsbenet i syfte att rätta till en ”kroknäsa”
  • Man flyttar in näsvingarna för att förminska näsborrarnas omfattning
  • Man minskar tippen
  • Man minskar näsan i sin helhet

Att operera näsan kan trots mycket begränsade förändringar ha en omfattande inflytande på utseendet. De justeringar operationen kan uppnå är också det som lyft näsplastik till ett av dom mest efterfrågade operativa ingreppen i hela världen.

Ditt utseende kommer att förändras för alltid

En näsplastik förändrar utseendet på en av de delar som har störst inflytande på hur vårat ansikte uppfattas. Näsan läge gör den även, till skillnad från operationer som utförs ”under kläder”, mycket svår att dölja. Det är även mycket omständigt att återställa en näsa när man börjat operera i den.

Ovanstående skäl gör det speciellt viktigt att aldrig låta operera näsan utan att mycket noggrant ha funderat på både uppsidor och nackdelar med operationen.

Vidare ska man väja specialistkirurg med största noggrannhet och med honom eller henne mycket noggrant diskutera igenom precis vad man önskar förändra och åstadkomma.

Det är risk att du blir missnöjd

Näsplastiker är ett av de ingrepp där den potentiella risken är störst att du inte blir nöjd med operationsresultatet. Orsakerna är flera:

Först och främst handlar det om ovana. Att man får en överslagsreaktion på den stora förändringen av utseendet. Det här är väldigt vanligt förekommande men som väl är ofta övergående. De helt klart flesta patienter som känner att de ”vill återfå sin tidigare näsa” är vanligtvis väldigt tillfreds efter sex månader när de haft tid att vänja sig.

Det andra skälet till missbelåtenhet är att operationsresultatet helt enkelt inte blev på det sätt man hoppats på även om själva operationen blev bra. Detta kan bero på överdrivna förväntningar, brister i kommunikationen med plastikkirurgen eller oförutsägbara ändringar under läkningen.

Det är inte ovanligt att personer som låtit operera näsan kommer tillbaka flera gånger för att låta utföra kompletterande ändringar innan de är helt tillfredställda eller i värsta fall slutar då de inte har råd eller vilja att operera fler gånger.

Dessutom är det inte ovanligt att plastikkirurger säger nej till flera operationer p.g.a de riskerna vilka ökar för var gång man utför kirurgi i näsan.

Stor risk for flera operationer

Näsan har en väldigt invecklad uppbyggnad och är därav också väldigt sårbar. Dessutom noteras minsta lilla asymmetri etcetera oerhört väl p.g.a att dess läge i mitten av ansiktet.

Ovanstående två omständigheter gör att näsplastiker är de operationer som oftast måste göras om av samtliga plastikoperationer. Man kan utgå ifrån att 15-20% av alla som opererar näsan kräver åtminstone en justering av operationsresultatet i efterhand.

Den höga komplikationsfrekvensen gör att somliga plastikkirurger har valt att helt enkelt inte utföra näsplastiker för att slippa besvikna kunder.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 2 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.