Ont under foten

Skribent: | Publicerat i Hälsa & Skönhet

Ont under foten – inte bara hälsporre

Hälsporre och plantar fasciit är de vanligaste diagnoserna som ställs när man fått ont under foten. I 50% av fallen ställs fel diagnos och patienten får inte rätt hjälp. Med hjälp av specialister på smärta under foten kan man vara säker på att få rätt diagnos ställd och därmed vara ett steg närmare smärtfrihet från hälsporre, plantar fasciit och fat pad syndrome.

Fat pad syndrome

I takt med att vi åldras så får våra kroppsdelar sämre funktionalitet, och om man går omkring och bär på en massa extra kilon så slits kroppen i förväg och strukturer slits ut. Visste du att endast några få kilos övervikt ökar risken för artros nämnvärt?

Under varje häl finns en fettkudde. Den har till funktion att sprida ut belastningen under foten när vi tar våra steg. Efterhand så försvinner/degenererar denna fettkudde och belastningen läggs direkt på hälbenet. Till en början känner man bara en ömhet på morgonen, och senare en djup blåmärksliknande smärta på en yta av en femkrona. När detta sker så har fettkudden under hälen tappat sin funktionalitet, och hälbenet tar ordentligt med stryk. Till slut kan man i hälen upptäcka benmärgsödem, vilket är ett tecken på trauma jämställt med tex knäskador. Detta är svårbehandlat och tar lång tid tills det blir smärtfritt. Utbildade och erfarna fotspecialister har utvecklat och genomfört pilotstudier på behandling av benmärgsödem i samband med fat pad syndrome under foten. Vill du också bli av med din smärta under foten?

Just dessa symptom tas ofta för hälsporre, vilket inte kan vara mer fel. En hälsporre som sådan gör inte ont då det är själva plantar fascians infästning mot främre delen av hälbenet som gör ont. Plantar fasciit känns mer som en brännande smärta framtill på hälen vid hålfotens början.

Att skilja mellan FPS och hälsporre

Det skiljer ca 2cm i fysiskt avstånd mellan den vanligaste smärtpunkten för Fat pad syndrome och plantar fasciit, vilket gör det lätt att blanda ihop de två olika diagnoserna. Det är alltså bristande anatomikunskaper som gör att fel diagnos ställs, samt kunskapen kring problem som uppstår under foten.

Behandling av smärta under foten

Fettkudden är förstörd och kan inte repareras. Däremot kan smärtan under foten försvinna med rätt behandling. Först och främst gäller det att avlasta hälen med att tejpa ihop hälkudden så att man erhåller 2.5cm på affekterat område. Därefter kan man titta på sulor som trycker ihop hälen, samt minskar pronationen. En översyn av leder från fot och uppåt görs för att ta bort felställningar som förvärrar. FPS tar med rätt behandling 2-3mån tills det blir bra.

Vad orsakar FPS?

Övervikt tillsammans med löpning på hårt underlag, pronation förvärrar symptomen, men orsakar troligtvis inte. Statiskt stående arbete på hårt golv, och troligtvis genetik. Då FPS är tämligen okänt, och feldiagnosticerat, i den medicinska världen är orsaksmekanismerna möjligtvis flera.

Lider du av smärta under foten och inte har blivit bra inom de första två månaderna? Gör då ett besök hos närmaste fotspecialist för att få korrekt diagnos och börja din väg mot en smärtfri vardag.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 8 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.