Vad göra åt hopparknä

Skribent: | Publicerat i Hälsa & Skönhet

Behandling av hopparknä

När det börjar värka i knät under träningen så kanske någon föreslår att det handlar om överansträngning. Det här är ett gott tips för knäproblem som hopparknä handlar i stor utsträckning om att man har överansträngt patellarsenan som förbinder knäskålen med tibia (vadbenet). Nästa vänliga amatörtips blir eventuellt att man bör vila knät en stund och det här är heller inte dumt, men det räcker inte att vila en stund om man måste gå på hopparknä behandling efter att det har börjat göra ont under knäskålen. Om man har gått länge med åkomman så kan det till och med bli tal om operation så ett gott tips är att genast bege sig till en naprapat eller kiropraktor för att undersöka varför det gör ont och hur man kan bli av med värken.

De olika graderna av skada samt behandling

Man brukar tala om fyra olika skadegrader då det handlar om hopparknän. De ser ut enligt följande:
Grad 1 – När man har ont i den nedre delen av knäskålen efter att man har tränat. Behandling: Här kan det räcka med kyla, vila och ett bra stöd till knät då man tränar. Stötvågsbehandling är ett bra alternativ som behandling i denna fas.
Grad 2 – Här har man ont i den nedre delen av knät både innan och efter det att man har tränat. Behandling: kyla, stödförband och vila kan hjälpa, men här får man se till att dra ner på aktiviteten som leder till smärta och eventuellt sätta igång med någon form av rehabilitering. Stötvågsbehandling är ett alternativ som behandling i denna fas.
Grad 3 – Här gör det ont i knät både innan, under, och efter träning på ett sätt som är störande. Behandling: Grad 3 kan också lindras med stödförband, isning och vila, men här måste man se till att sätta igång med en vettig form av rehabilitering för att undvika allvarliga följder av skadan. Stötvågsbehandling är  ett alternativ som behandling i denna fas.

Grad 4 – I detta läge så har man aldrig något uppehåll från smärtan i knät och detta är den allvarligaste graden av hopparknä. Behandling: Här kan man räkna med minst 3 månaders uppehåll från träning, rehabilitering, och i vissa fall så kan det till och med bli tal om operation av knät. Stötvågsbehandling kan fortfarande vara ett alternativ i denna fas.

Stötvågsbehandling är ett mycket effektivt alternativ mot just hopparknä och andra kroniska senskador. I de flesta fall räcker det med 3-4 behandling med 5-7 dagars mellanrum innan smärtfrihet uppnås.

Behandla innan det är försent!

Det är viktigt att tänka på att ett obehandlat hopparknä kan leda till allvarliga skadegrader. Även om operationer för den här typen av skada är ovanliga så finns risken där för den som inte gör något åt saken. Smärtstillande och inflammationsdämpande medel kan vara effektiva för att ta bort smärtan, men i det långa loppet så handlar det om att ändra sitt rörelsemönster och att förebygga skada genom att stärka muskelgrupperna omkring knät.

Genom att gå till en naprapat som har erfarenhet av att jobba med knäskador så kan man på ett mycket skonsamt vis bli av med problemen. Med speciella övningar, massage och nya rörelsemönster så hjälper man knät att må bra igen. Det är viktigt att man jobbar regelbundet med sin rehabilitering och att man följer de instruktioner man får om att vila för att snabbt nå ett friskt tillstånd. I och med att man ändrar sitt rörelsemönster och även styrker knät på rätt sätt så är rehabilitering av hopparknä det som gör att man till sist kan återgå till den sport eller motion man gillar bäst med fina resultat. Sök hjälp mot smärtan innan det är för sent, och gå direkt till specialister om du redan imorgon vill tillbaka till din idrott.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 8 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.