Finns det medicin mot hälsporre?

Skribent: | Publicerat i Hälsa & Skönhet

Idag är vi så vana vid att kunna ta ett piller som kurerar snabbt och smidigt. Har man huvudvärk så tar man en tablett med paracetamol, vid en allergisk reaktion så fungerar piller med antihistaminer och så vidare. Så vad gör man om man har råkat ut för en hälsporre som gör så ont att man inte ens kan stå på benen? Många undrar om det finns medicin mot hälsporre och visst finns det mediciner att ta då det gör ont men man måste inse att dessa inte fungerar mot hälsporren. Värken är viktig att bli av med, men det är ännu viktigare att hitta orsak och utforma en vettig behandlingsplan för att bli av med problemet helt.

Ytlig behandling

Man kan behandla smärta med ytliga mediciner som krämer som är antiinflammatoriska. De här kan ges då man lider av åkommor som benhinneinflammation och de kan ge tillfällig smärtlindring. Om man ska använda sig av den här typen av medicin mot hälsporre så måste man ha fått rådet av en läkare. Det kan ju vara så att man pysslar med idrott och att man har den här typen av kräm hemma. Att börja behandla då det gör ont under hälen kanske känns som en bra idé och man tycker att det hela verkar harmlöst. Om man får en viss smärtlindring så ska man inte glömma bort att söka hjälp för att ta reda på orsaken till smärtan och för att få rätt typ av medicin för att ta hand om värken.

Antiflammatoriska mediciner

Eftersom hälsporren innebär att man har en inflammation i plantarsenans fäste så kan man givetvis dra nytta av antiinflammatoriska mediciner. Dessa kan dämpa smärtan samtidigt som man gör något åt inflammationen. Nu är det förstås så att inflammationen beror på något och om man inte behandlar källan för problemet så kommer inte medicinen att göra det heller. Antiinflammatoriska mediciner kan som sagt vara ytliga eller så kan de ges i form av piller. Det finns receptfria varianter men det är inte säkert att de har rätt styrka för den smärta som man upplever.

Sulor och inlägg

När man besöker en läkare för att ta reda på varför det gör ont i foten så kommer man att få veta vad som kan göras åt saken. Mediciner kan diskuteras som en akut åtgärd för att ta sig igenom en period med extrem smärta. Viktigare är den behandlingsplan som man kommer fram till. Om man går till en naprapat så kan man få hjälp med olika former av behandlingar. Förutom traditionella naprapatiska behandlingsmetoder så kan man även få stötvågsbehandling och hjälp med hälsporre tejpning. Det här är viktiga sätt att bli av med det som orsakar smärtan.
Man kommer även att se på de skor som används. Om skorna är hårda och platta så kan detta leda till att hälsporren blir värre. Man kan t.ex utveckla smärta som är längre bak på hälen, t.ex fat pad syndrome eller ömmande hälkudde. Hälen kommer att behöva ett mjukt underlag både för att mildra smärtan och för att minska den överansträngning som har lett till skadan. I vissa fall så kan man fortsätta med samma skor genom att använda sig av inlägg och sulor. Det här är inte sulor som man köper in en vanlig skobutik. Varje person måste få individuella lösningar som är speciellt anpassade till fotens form. Med sulor och inlägg som dämpar stötar vid vanlig gång så kan man snabbare bli av med smärtan och samtidigt så hjälper man hälen samtidigt att läka.

Bättre utan medicin

Det är klart att man kan tycka att det vore enklast att ta lite medicin för att bli bra igen. Så är det ju med så många andra åkommor. Om man får tipset av någon att behandla hälsporre med lite antiinflammatorisk kräm och tejp så kan man hamna i en mycket besvärlig situation. Det är nämligen mycket bättre att fokusera på de metoder som verkligen läker hälsporren och detta helt utan mediciner. Svaret på frågan om det finns medicin mot hälsporre är nämligen nej. Det finns medicin mot smärtan men inte mot det som orsakar problemen. Om man har fått problem med smärtor under hälen på grund av övervikt så kommer inga antiinflammatoriska piller i världen lösa problemet. Genom att ignorera orsaken till smärtan så kan man istället förvärra sin situation. Med tanke på detta så bör du lämna tanken om att medicinera din hälsporre och istället uppsöka rätt typ av hjälp hos en specialist på hälsporre och annan smärta under foten så att du snabbt kan bli frisk på riktigt.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 8 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.