Lagligt med dubbel bokföring?

Skribent: | Publicerat i Arbete & Ekonomi

Alla som bedriver någon form av affärsverksamhet måste föra bokföring. Det innebär att alla affärstransaktioner måste noteras och redovisas skriftligen. Om du medvetet försöker dölja något i din redovisning kan du råka riktigt illa ut om Skatteverket upptäcker detta, på till exempel revisionen. Har du bara gjort en miss så kan detta bli korrigerat tämligen smärtfritt.

I filmens värld förekommer uttrycket dubbel bokföring väldigt ofta som en del i en kriminell handling. Dubbel bokföring kan både vara laglig och olaglig, konstigt nog. Orsaken till det är att det är två olika sätt att redovisa och de egentligen inte alls har likheter och något med varandra att göra. Den lagliga metoden av dubbel bokföring är faktiskt det vanligaste sättet att redovisa sina transaktioner.

Kriminell bokföring

Den metod som vanligtvis visas på biografen är den kriminella, såklart, annars hade det inte varit spännande. Det innebär helt enkelt att de har två olika böcker där kredit och debet skrivs ned. I den ena som inte visas offentligt skrivs de korrekta siffrorna ner, och dessa är det bara de som utför den kriminella handlingen som känner till. I den officiella boken är siffrorna tillsnyggade. De justeras för att kanske dölja en sidoverksamhet, som knarkförsäljning eller liknande. Det kan även handla om att locka investerar för att få loss kapital och det är därför siffrorna ändras från hur verkligheten faktiskt ser ut. Båda varianterna är med andra ord olagliga och leder till straff i form av böter eller fängelse

Laglig redovisning

Den lagliga varianten är helt enkelt att samma transaktion bokförs två gånger på samma konto. En som kredit och en som debet, likviden på kontot är med andra ord alltid noll. Detta är den variant som följs runt om i världen och kallas även Italiensk bokföring. Helst ska alla transaktioner som registreras ske i datumordning för att lättare få en överblick. De som har en affärsverksamhet i Sverige är skyldiga att notera kontantköp redan dagen efter medan faktureringar kan göras månadsvis.

I värsta fall kan man oavsiktligt råka illa ut, på grund av att man varit slarvig och glömt skicka in dokument i tid. Så, om du ska starta ett företag eller redan har ett företag – men inte känner att du har koll på din egen bokförning så kan det vara bra att gå en utbildning för att lära dig hur det fungerar. Alternativt låta en revisor eller outsource alltsammans till pålitligt företag, så att allt ska bli rätt.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 1 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.