Olika typer av kontorsmaterial

Skribent: | Publicerat i Arbete & Ekonomi

Kontorsmaterial är produkter som de flesta företag omsätter i hög utsträckning. De går åt snabbt och är billiga att köpa in, vilket leder till att man ofta lägger stora beställningar när man ändå är igång. Detta medför billigare priser och gör att man aldrig riskerar vara utan till exempel pennor och papper på kontoret, något som kan upplevas som mycket frustrerande av personalen.

Vid sidan om vanligt kontorsmaterial som just pennor, papper, datortillbehör och pärmar så finns det dock lite mer udda typer av kontorsmaterial att beställa. Detta kan vara ett kul sätt att skapa en lite mer okonventionell arbetsplats och de upplevs ofta som lite roligt av personalen och ger intrycket av att det är en vänlig arbetsplats där det inte är förbjudet att ha roligt.

Några exempel på mer udda typer av kontorsmaterial är:

USB-driven luftkonditionerad skjorta

Detta är minst sagt en udda produkt som kan vara en kul överraskning för de anställda under till exempel sommartid då kontoret ofta kan bli varmt. Genom en liten fläkt som är fastsydd på skjortan håller man sig konstant sval, och fläkten laddas upp genom datorns USB-uttag.

Kabelapan

Finns i olika varianter och går ut på att få ordning på sladdarna genom att en plastbit ”kramar om” kablarna för att de inte ska vara spridda och hänga vid sidan om datorn. Finns med olika djurmotiv och går att beställa på nätet.

Portabel sov-kub

En upplåsbar kub som de anställda kan använda för att ta en tupplur när man jobbat hårt. Att sova en stund på jobbet kan optimera personalens prestanda och den portabla sov-kuben är ett kul sätt att erbjuda detta på.

USB-driven dokumentförstörare

En liten dokumentförstörare som drivs genom datorns USB-uttag. Praktiskt och kul!

När behövs en dokumentförstörare?

En dokumentförstörare är en sorts kontorsmaskin som är vanligt förekommande på arbetsplatser. Dessa är ett måste på kontor som hanterar dokument med känslig information, vilket kan vara till exempel sekretessbelagda dokument eller papper som rör finansiell information av analytisk karaktär.

Om dessa dokument hamnar i fel händer kan obehöriga personer få tillträde till information om andra företag vilket sätter dessa företag i en position där konkurrenter har tillgång till känsliga uppgifter. Detta kan också medföra att dessa företag drabbas av lagliga komplikationer om dokumenten till exempel rör andra företag som de haft kontakt med. Ansvaret för att förstöra dokument ligger hos personen eller företaget som hanterat de känsliga dokumenten.

Olika dokumentförstörare erbjuder olika säkerhet

Det finns sju olika säkerhetsklasser för dokumentförstörare där klass 1 innebär att dokumenten strimlas med en skärbredd på 12 mm. Klassning 1-3 innebär att dokumenten strimlas medan klass 4-7 innebär att dokumenten förstörs genom så kallad crosscut. Den högsta säkerhetsklassen innebär att dokumenten med en spånbredd på under 1 mm, vilket innebär att dokumenten är garanterat oläsliga och inte går att pussla ihop.

Dokumentförstörare till hushållet

Det finns stora modeller som företag kan använda om de regelbundet måste ha möjlighet att förstöra en stor mängd känsliga dokument. Dessa maskiner kan vara ganska dyra, men ändå innebära en nödvändig investering som företaget måste göra. Modeller som hushåll ofta köper är mindre som kanske bara förstör ett eller några få dokument i taget.

Dessa är utformade för privatpersoner eller småföretag som då och då behöver kunna förstöra dokument, främst för att det är ett enkelt sätt att kassera dem. I vissa fall kan det dock vara lag på att dokumenten måste förstöras korrekt även om uppgifterna egentligen inte är så känsliga

Skribent:

Denna skribent har publicerat 20 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.